avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Intrebare - carte de identitate la 14 ani
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Intrebare - carte de identitate la 14 ani

Buna ziua.am o intrebare.va rog sa_mi raspundeti daca se poate.. in urma cu 23 de ani fam. mea a primit o locuinta de la primarie cu chirie. Pe contract ca si chiriasi apare mama tatalui meu si tata.mama mea nefiind trecuta.motivul "nu sa putut" dar de fapt nu sa vrut.In prezent locuim cu totii aici doar ca parintij sunt divortati.eu am 25 de ani iar surioara mea in ianuarie face 14.ideea este ca l am rugat pe tata si buni sa mearga la primarie sa o treaca pe sora mea in contract ca trebuie sa ii facem buletinul si au spus ca nu se poate desi nu cred. Se poate face ceva in privinta asta?noi ca si copii nu putem aparea pe contractul de inchiriere sau pur si simplu e rea vointa din partea lor.va multumesc
Cel mai recent răspuns: Batrinu Ionut , Consultant resurse umane 16:47, 21 Septembrie 2016
Pentru a face cartea de identitate nu este necesar ca sora dumneavoastra sa fie trecuta in contractul de inchiriere.
''La împlinirea vârstei de 14 ani, minorul se prezintă la ghişeul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, însoţit de unul dintre părinţi sau, dupa caz, de reprezentantul său legal, de persoana desemnată din cadrul centrului specializat aflat sub autoritatea serviciului public de asistenţă socială sau de persoana căreia i-a fost încredinţat în plasament, pentru a solicita eliberarea actului de identitate.
ACTE NECESARE*
Actele se prezintă în ORIGINAL - nu se acceptă copii legalizate.
1. Cererea pentru eliberarea actului de identitate:
- se obţine de la ofiţerul de serviciu sau se descarcă Anexa 11 şi se listează pe o singură foaie A4, faţă-verso; se completează de minor şi se va semna în faţa lucrătorului de la ghişeu de către minor şi de către părinte sau de reprezentantul său legal
2. Certificatul de naştere al minorului (copie xerox şi original)
3. Actul de identitate al unuia dintre părinţi sau al reprezentantului legal
4. Certificatul de căsătorie al părinţilor / Hotărârea de divorţ / Hotărârea de plasament familial (copie xerox si original)
5. Documentul cu care părintele face dovada adresei de domiciliui (copie xerox şi original)
Dacă părintele nu este titularul spaţiului de locuit este necesară prezenţa găzduitorului care va prezenta actul de proprietate(copie xerox şi original)
Dacă găzduitorul nu se poate prezenta la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, declaraţia de primire în spaţiu poate fi consemnată la notarul public, la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate sau în prezenţa poliţistului de la postul de poliţie-pentru mediul rural.Dacă părinţii minorului nu sunt titularii spaţiului de locuit, găzduitorul va prezenta actul de proprietate (copie xerox şi original)
6. Chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate (7 lei) se achită la sediul nostru;
NOTA!

Domiciliul minorului este la părinţii săi sau la acela dintre părinţi la care el locuieşte statornic / la reprezentantul său legal / la persoana fizică ori juridică la care este încredinţat în plasament.
În situatia în care părinţii au domicilii diferite, cererea pentru eliberarea actului de identitate se semnează de părintele la care minorul are domiciliul, în condiţiile legii.

Pentru minorul care, deşi a fost încredinţat, prin hotarâre judecatorească, unuia dintre părinţi, locuieşte statornic la celălalt părinte, se solicită declaraţia de consimţământ a părintelui căruia i-a fost încredinţat, din care să rezulte că este de acord ca în actul de identitate al minorului să fie înscrisă adresa la care acesta locuieşte statornic.
Declaraţia poate fi dată la ghişeu, în prezenţa personalului serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, iar în situaţiile în care părintele nu se poate prezenta la ghişeu, declaraţia trebuie să fie autentificată la notarul public.




''

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberarea actului de identitate la implinirea varstei de 14 ani Ares-3 Ares-3 [b]Documente necesare[/b] - cererea pentru eliberarea actului de identitate, semnata atât de minor, cât si de parinte/reprezentant legal; - certificatul ... (vezi toată discuția)
Eliberarea "cartii de identitate"  DAN DAN Buna ziua, Doresc sa aflu cum se poate elibera \"Cartea de Identitate\" romana la implinirea varstei de 14 ani. Mentionez ca ambii parinti au dubla ... (vezi toată discuția)
Buletin la 14 ani floralin floralin buna seara.am fetita care face 14 ani pe 20 aprilie ,doresc sa stiu ce acte ami sunt necesare eu fiind divortata de tatal ei si recasatorita .vreau sa stiu ... (vezi toată discuția)