Mama mea era in somaj cand si-a rupt piciorul si a intrat in concediu medical (ianuarie 2011). A dus primul certificatul medical in termen de 24 ore de la eliberare, dupa care perioada de concediu i s-a prelungit cu 7 luni, de la luna la luna, fara intrerupere. In tot acest timp ea a beneficiat de plata concediului medical. Dupa cele 8 luni s-a dus la Agentie pentru a-si relua perioada de somaj. I s-a spus ca aceasta perioada i se a reduce cu 3 luni si 18 zile din cauza ca certificatele medicale din celelalte 7 luni de zile nu au fost aduse la timp, adica in termen de 24 ore, drept urmare primeste penalizari in functie de nr. de zile intarziate. Avand fractura, mama a apelat la diverse persoane pt. a-i duce documentele la agentie, dar niciodata nu i s-a transmis ca intarzierea depunerii certificatului medical atrage dupa sine penalizari.
Acum in capul meu sunt mai multe neclaritati:
- Legea 76/2002 cu actualizare din 2010/2011, articolul 41, litera e) spune ca persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia
sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.
Eu consider ca APARITIA starii de incapacitate temporara de munca se instaleaza o singura data, la inceputul concediului medical, stare care se prelungeste, nu se reia odata cu continuarea concediului. Deci nu cred ca era necesar ca documentele de concediu pentru celelelte 7 luni sa fie aduse in termen de 24 ore de la emitere. Doar nu sunt 8 concedii diferite in 8 luni de zile, e un singur concediu care se intinde pe o perioada de 8 luni.
- In timpul concediului a beneficiat de plata acestuia 100%, indiferent la ce data a fost dus actul, important era sa fie dus in luna respectiva, deci nu a avut penalizari de plata. De ce sa i se reduca din perioada de somaj? Pe acelasi act beneficiezi de 2 drepturi diferite? O data esti platit 1oo% concediu, deci ti se recunoaste integralitatea zilelor de concediu, dupa care te penalizeaza cu nr. de zile intarziere?! Si la urma urmei, ce primeaza, documentul in sine care iti acorda toate drepturile ce deriva din el, sau faptul ca il duci cu cateva zile intarziere care nu incurca pe nimeni cu nimic, nu este o necesitate absoluta. Va rog sa ma lamuriti putin deoarace eu consider ca mamei mele i se face o mare nedreptate. Am cerut lamuriri de la 2 agentii diferite dar se sustine termenul de 24 ore, desi eu consider ca acesta este valabil doar pt aparitia concediului, nu si pt prelungirea lui. Nu mai spun de faptul ca mama mea are 35 de ani de munca dupa care aintrat in somaj din cauza desfiintarii unor scoli iar reducerea perioadei de somaj o incurca foarte mult pentru pensionarea anticipata.
Va multumesc!