avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... decaderea din drepturile parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

decaderea din drepturile parintesti

sunt divortata si am incredintat minorulin varsta de 5 ani si 8 luni prin hotarare definiva si irevocabila.as dori decaderea totala din drepturi a fostului sot care de 4 ani nu imi plateste pensia alimentara si as vrea sa pot trece copilul pe numele barbatului cu care locuiesc si pe care copilul il cunoaste drept tata,el pe acest barbat deschizand ochii de mic.as dori sa aflu dak este si alta modalitate inafara de plangerea penala pt pensia alimentara.
va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: nif , utilizator 22:21, 17 Septembrie 2011
Neplata pensiei alimentare nu constituie motiv de decadere din drepturile parintesti. Dv aveti posibilitatea punerii in executare silita a hotararii pentru recuperarea sumelor. Faptul ca ati ramas in pasivitate si nu ati recurs la executarea silita inseamna ca nu ati avut nevoie de acei bani. Acum nu puteti recupera decat sumele restante pe ultimii trei ani, restul s-au prescris.
Pentru a trece copilul pe numele altui barbat este nevoie de acordul tatalui.
Decaderea din drepturile parintesti conform Art. 109 din Codul Familiei poate aparea doar in urmatoarele cazuri: "Daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este primejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtarea abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor parintesti, ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se face in spirit de devotament fata de Romania.". Asadar, părintele minorului poate fi decăzut din drepturile părinteşti numai în cazurile limitativ prevăzute în art. 109 C. fam. care constau în greşita exercitare a drepturilor şi îndatoririlor, iar nu şi la neexercitarea acestor drepturi şi îndatoriri. In privinta platii pensiei alimentare puteti actiona in instanta fostul sot rau-platnic, iar instanta, in raport cu veniturile lunare ale fostului sot, va solutiona cauza in consecinta.
Referitor la schimbarea numelui, acest lucru se poate face in modul urmator, conform OG 41/2003:
Art. 7. - (1) Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, după caz, de părinţi sau, cu încuviinţarea autorităţii tutelare, de tutore. Dacă părinţii nu se înţeleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotărî autoritatea tutelară.
(2) Când cererea de schimbare a numelui minorului este făcută de către unul dintre părinţi, este necesar acordul celuilalt părinte, dat în formă autentică. Acordul nu este necesar în cazul în care celălalt părinte este pus sub interdicţie ori este declarat judecătoreşte dispărut sau decăzut din drepturile părinteşti.
(3) În cazul în care minorul a împlinit vârsta de 14 ani, cererea va fi semnată şi de acesta.


nu ma intereseaza pensia alimentara insa vine timpul sa inscriu copilul la scoala si conform legilor care am inteles ca or sa intre in vigoarenu o sa mai pot inscrie copilul fara acordul fostului sot pe care nu stiu de unde sa il iau pt k nu am mai pastrat legatura.
numele as vrea sa i-l schimb pt a feri copilul de niste explicatii,el stiind k barbatul cu care sunt este tatal lui
va multumesc
Ati inteles gresit, deocamdata dvs aveti in incredintare copilul.. fara o actiune reusita din partea tatalui, lucrurile raman la fel.
In privinta numelui, ar trebui sa-l pregatiti, copilul va afla mai devreme sau mai tarziu ca cel care il creste nu e tatal natural, procedand altfel, in realitate nu-l feriti.
Aveti sanse mici sa-l decadeti din drepturi si chiar daca ati reusi, e o masura temporara si chiar si decazut din drepturi, veti avea nevoie de acordul lui pt schimbarea numelui sau a adotiei, daca e cazul.
Daca v-ati casatori cu acest barbat, ati putea incerca o actiune de schimbare a numelui, sa zicem ca atunci ati avea motive temeinice.. si ceva sanse de reusita
mai am o nedumerire tot in legatura cu noile legi.inainte puteam sa trec vama fara consimtamantul fostului.dupa aplicarea noilor legi osa maipot face acest lucru?

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi parentale elkahlout_roxana elkahlout_roxana neplata pensiei alimentare e sau nu motiv de decadere din drepturile parintesti ale tatalui??? tot incerc sa aflu si nu reusesc ce anume il decade pe tata din ... (vezi toată discuția)
Rog sfat janina drula janina drula Dintr-o relatie de concubinaj a rezultat un minor acum in varsta de 18 ani.. In momentul de fata copilul poarta numele mamei (va fac precizarea ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Ce as putea sa fac? andra_30_tm andra_30_tm Buna, Sunt divortata de 12 ani ,si am un baiat de 13 ani ,si asi dorii sa il trec pe numele meu de fata. Tatal baiatului nu imi plateste pensie alimentara ... (vezi toată discuția)