avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... rog sfat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

rog sfat

Dintr-o relatie de concubinaj a rezultat un minor acum in varsta de 18 ani..
In momentul de fata copilul poarta numele mamei (va fac precizarea ca aceasta era casatorita cu un alt barbat), iar acesta din urma apare ca tatal copilului pe certificatul de nastere.Concubinul si tatal real al copilului si de altfel acesta la crescut de mic chiar daca a fost incredintat mamei, doreste ca fiul sau sa-i poarte numele, recunoscand ca este tatal lui, acesta fiind de acum major.
Care este procedura cea mai usoara ca copilul sa poarte numele tatalui ? multumesc
Cel mai recent răspuns: danya172000 , utilizator 16:18, 20 Octombrie 2009
~ Conținut șters la cerere ~
Sau procedura adoptiei ( majorului) fiind dat faptul ca tatal ( concubinul mamei ) l-a crescut de mic, urmand a se face si dovada acestui fapt.
buna-ziua! as avea nevoie de un sfat , dar mai intai sa va expun problema: un copil minor este incredintat mamei , tatal urmand sa plateasca pensie alimentara incepand din febr 2009, pensie ce a platit-o doar pana in luna mai, deci din mai pana in prezent nu a mai platit niciun ban si nici nu s-a mai interesat de soarta copilului. Mama este cea care suporta toate cheltuielile iar aceste cheltuieli sunt foarte mari avand in vedere ca acest copil merge la gradinita. Tatal poate fi decazut din drepturi din moment ce nu a mai platit atatea luni pensie alimentara iar copilul sa nu ii mai poarte numele? Va multumesc anticipat!
in cazul in care sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este primejduita prin felul de execitare a drepturilor parintesti , prin purtarea abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor de parinte, instanta de judecata , la cererea autoritatii tutelare, va pronunta decaderea parintelui din drepturile parintesti .
in cazul expus de dvs., nu se impune decaderea parintelui din drepturile parintesti, ci este vorba despre savarsirea infr de abandon de familie .
aceasta infr este prevazuta la art. 305 din C. penal .
conform art. 305 , neplata cu rea-credinta , timp de doua luni a pensiei de intretinere , se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la 2 ani ori cu amenda.
astfel incat, puteti depune plangere impotriva fostului sot , la parchet /politie.

sau, puteti investi instanta de judecata cu o actiune in pretentii, in vederea recuperarii sumelor de bani pe care ex-sotul ar fii trebuit sa vi le plateasca cu titlu de intretinere .
Oare razbunarea parintelui care are in incredintare copilul prin modificarea numelui de familie al minorului, pe considerentul ca tatal nu ii plateste pensie de intretinere, va imbunatati situatia financiara? Schimbarea numelui de familie va duce la acoperirea cheltuilelior cu gradinita? Daca maine - poimane apare la orizont un sponsor pentru copil, veti face demersuri ca minorul sa poarte numele sponsorului?
Solicitati instantei infiintarea popririi pe veniturile tatalui. Sau investiti hotararea cu formula executorie si apelati la un executor pentru punerea in executare.
Decaderea din drepturile parintesti opereaza in cazurile prevazute expres de lege, iar sanctiunea aplicata tatalui nu consta in schimbarea numelui de familie al copilului.

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi parentale elkahlout_roxana elkahlout_roxana neplata pensiei alimentare e sau nu motiv de decadere din drepturile parintesti ale tatalui??? tot incerc sa aflu si nu reusesc ce anume il decade pe tata din ... (vezi toată discuția)
Daca ma puteti la o nelamurire adryan35 adryan35 Se poate ca mama sa ceara instantei sa fie decazuta din drepturile parintesi ca astfel renuntand la copil sa evite plata pensiei alimentare? Este vorba despre ... (vezi toată discuția)
Caderea tatalui din drepturile parintesti roxiana88 roxiana88 buna ziua, am un copil de 4 luni si nu sunt casatorita cu forme legale cu cu tatal copilului dar copilul poarta numele tatalui.am fost angajata deci primesc ... (vezi toată discuția)