Buna seara tuturor,
As dori sa aflu daca dupa intrarea in vigoare a noului cod civil va mai fi posibil divortul + partaj in conditiile incheierii unui contract de mediere, cu recuperarea ulterioara a taxei de timbru pentru partaj. De asemenea, v-as ruga sa-mi spuneti daca, in conditiile in care nu avem venituri sau ele sunt foarte mici (2000 lei pe 2010), am putea beneficia de scutire de plata a acestei taxe (chiar daca avem proprietati).
Va multumesc.
Exista si varianta, pe care, de altfel, am scris-o in primul raspuns-
-se introduce in instanta cererea de partaj, nu se plateste nici o taxa de timbru, intrucat nici nu s-a stabilit de catre instanta valoarea acesteia,
-pana la primul termen -mediati-cauza si va prezentati la termenul citat cu acordul de mediere de care instanta va lua act si-l va cuprinde in dispozitivul hatararii ( precum in transmisia de mai sus).
-Hotararea asfel data va dispune partajarea bunurilor conform acordului de mediere, punct.
Din experienta va spun ca:
- puteti introduce actiunea de desfacere a casatorie de comun acord cu sotul si sa solicitati si partajarea bunurilor;
- veti primi cu siguranta acasa sau vi se va pune in vedere ca va trebui sa achitati 39 ron (parca) taxa de timbru ptr desfacerea casatoriei.
- ulterior veti depune in instanta acordul de mediere si sa nu fiti surprinsa daca veti primi si dvs si sotul o instiintare de plata privind taxa de timbru aferenta valorii bunurilor partajabile (3% din valoarea acestora).
- faceti un raspuns acelei instiintari in care atrageti atentia instantei ca in cf cu legea mediatorilor, lg taxelor de timbru nu gasiti oportuna plata acelei taxe de vreme ce ulterior o veti primi inapoi (mie mi s-au acceptat asa ceva si sotii au primit o noua instiintare, modica in comparatie cu ce au primit prima oara - 19 ron pentru fiecare dintre soti, pentru partaj).
La data stabilita va veti duce la instanta, aceasta va lua act de acordul de mediere, va disjunge cauza si va elibera 2 hotarari: una privind partajul - definitiva (cu tot ce solicitati - purtarea sau renuntarea la numele dobandit etc) si alta privind partajul bunurilor.