avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort si partaj cu mediere dupa noul cod civil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort si partaj cu mediere dupa noul cod civil

Buna seara tuturor,
As dori sa aflu daca dupa intrarea in vigoare a noului cod civil va mai fi posibil divortul + partaj in conditiile incheierii unui contract de mediere, cu recuperarea ulterioara a taxei de timbru pentru partaj. De asemenea, v-as ruga sa-mi spuneti daca, in conditiile in care nu avem venituri sau ele sunt foarte mici (2000 lei pe 2010), am putea beneficia de scutire de plata a acestei taxe (chiar daca avem proprietati).
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: mediator , utilizator 09:41, 16 Septembrie 2011
Exista si varianta, pe care, de altfel, am scris-o in primul raspuns-
-se introduce in instanta cererea de partaj, nu se plateste nici o taxa de timbru, intrucat nici nu s-a stabilit de catre instanta valoarea acesteia,
-pana la primul termen -mediati-cauza si va prezentati la termenul citat cu acordul de mediere de care instanta va lua act si-l va cuprinde in dispozitivul hatararii ( precum in transmisia de mai sus).
-Hotararea asfel data va dispune partajarea bunurilor conform acordului de mediere, punct.
Din experienta va spun ca:
- puteti introduce actiunea de desfacere a casatorie de comun acord cu sotul si sa solicitati si partajarea bunurilor;
- veti primi cu siguranta acasa sau vi se va pune in vedere ca va trebui sa achitati 39 ron (parca) taxa de timbru ptr desfacerea casatoriei.
- ulterior veti depune in instanta acordul de mediere si sa nu fiti surprinsa daca veti primi si dvs si sotul o instiintare de plata privind taxa de timbru aferenta valorii bunurilor partajabile (3% din valoarea acestora).
- faceti un raspuns acelei instiintari in care atrageti atentia instantei ca in cf cu legea mediatorilor, lg taxelor de timbru nu gasiti oportuna plata acelei taxe de vreme ce ulterior o veti primi inapoi (mie mi s-au acceptat asa ceva si sotii au primit o noua instiintare, modica in comparatie cu ce au primit prima oara - 19 ron pentru fiecare dintre soti, pentru partaj).

La data stabilita va veti duce la instanta, aceasta va lua act de acordul de mediere, va disjunge cauza si va elibera 2 hotarari: una privind partajul - definitiva (cu tot ce solicitati - purtarea sau renuntarea la numele dobandit etc) si alta privind partajul bunurilor.

Ultima modificare: Vineri, 16 Septembrie 2011
mediator, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare proces marin-florin marin-florin Buna ziua am un proces pe rol la jud buftea si am o problema cu as putea zezolva In dosar au fost 3 capete de cerere una admitere la ambele ... (vezi toată discuția)
Cerere modificatoare Eugen Enescu Eugen Enescu buna ziua!va rog sa ma ajutati am facut o cerere modificatoare in sensul schimbarii obiectului si partilor. In prima faza obiectul cererii a fost succesiune ... (vezi toată discuția)