avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Aplicare penalitati retroactive la un contract ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Aplicare penalitati retroactive la un contract comercial

Pentru un contract de chirie spatiu comercial incheiat in 2005 si valabil pana la 1.01.2012 pe parcursul caruia facturile emise de catre furnizor au fost achitate dupa scadenta( diverse diferente, de la cateva zile, la cateva saptamani) , se pot percepe penalitati retroactive?
Locatorul ne-a instintat verbal asupra intentiei lui de a aplica penalitati la facturile din perioada 2005 - prezent achitate dupa data scadentei.
Data scadentei precizata in contract este 30 zile dupa emitere factura;
Iar penalitatile 0.10%/zi la depasirea termenelor de plata.

Multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: vidus , utilizator 10:07, 21 Septembrie 2011
Poate sa solicite penalitati pe ultimi 3 ani, datoriile mai vechi de 3 ani s-au prescris.
Chiar daca in momentul de fata chiria e achitata la zi si nu au existat niciodata pretentii scrise la penalitati, Locatorul poate sa calculezi penalitati pt 2008,2009,2010 ? ( sa calculeze zilele de intarziere la fiecare factura lunara si sa calculeze penalitati )
Da. Cat timp ele sunt prevazute in contract pot fi solicitate cu succes in instanta, cu mentiunea ca in comercial inainte de a formula cererea de chemare in judecata, reclamantul trebuie sa indeplineasca procedura prealabila, convocarea la conciliere, in caz contrar cererea va fi respinsa ca prematura.

Nu este necesar sa va notifice, ci asa cum spuneam trebuie sa va convoace la conciliere. In comercia nu este nevoie sa va notifice, debitorul este pus in tantarziere de la data la care factura este exigibila.

~ Conținut șters la cerere ~
Clau a scris:


Data scadentei precizata in contract este 30 zile dupa emitere factura;
Iar penalitatile 0.10%/zi la depasirea termenelor de plata.


Multumesc pentru ajutor.



Din cele mentionate de Clau in contract exista clauza cu privire la penalizari.

Alte discuții în legătură

Punere in intarzire in materie comerciala aartist aartist EXISTA UN CONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE INTRE DOUA SOCIETATI COMECIALE IN CARE ESTE PREVAZUTA O CLAUZA PENALA PENTRU NEPLATA PRETULUI IN TERMEN. DE LA SCADENTA ... (vezi toată discuția)
Termen legal de scadenta a unor rate? Sov Consulting Sov Consulting Exista un termen legal, general valabil daca in contract nu se stipuleaza altfel, pentru plata obligatiilor in bani din contract? Ne referim, de exemplu, la ... (vezi toată discuția)
Debit restant-penalitati ContSters154162 ContSters154162 In contract se prevede: \"pentru orice intarziere a platii peste termenul scadent se vor percepe penalitati de intarziere de 0,2%/zi intarziere\". ... (vezi toată discuția)