avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reconstituire drept de propietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reconstituire drept de propietate

Stimate doamne(domni), va rog respectos sa ma sfatuiti intr-o problema tare incurcata ;
-am facut cerere in 1991 in baza L/18 pt.o supraf.in intravilan cf.unui certif.de mostenitor din 1955,este vorba de o diferenta fata de supraf.actuala de citiva ari,aceasta supraf. a ramas ca urmare a vinzari efectuate in 1956 act ce consfinteste ca vecin pe doua laturi "restul de propietate al vinzatoarei" -acesta fiind de fapt si singura dovada a existentei sale.Supraf.in speta,a fost ocupata abuziv dupa 1956 de "nomazi"care dupa 1990 au cerut drep de propietate, l-au obtinut,dupa care l-au si vindut. Problema este ca nu am cum sa fac dovada continuitatii pina in 1990 a restului de propietate pe care o revendic.
Sfatuiti-ma va rog, si dati-mi o solutie cum sa atac problema pt. a nu pierde mult timp si resurse inutil in instante. Va multuesc anticipat tuturor. Cu stima, Giurca I.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:58, 21 Septembrie 2011
Suprafata de teren la care faceti referire trebuie sa se regaseasa in registrul agricol 1959-1963 sau in cererea de intrare in CAP. ("nomazii" nu erau evidentiati in registrul agricol, asa ca daca aveati acea curte la sfarsitul anilor 50, ar trebui sa apara in RA). Daca nu exista nici un alt act din care sa rezulte ca inainte de vanzare X a avut atata teren, a vandut atatia metri patrati si a ramas cu ce a ramas, nu prea e bine. In actul de vanzare-cumparare, nu scrie ca se vinde suprafata X din totalul de Y metri patrati ai vanzatoarei?? Verificati si registrul agricol 1951-1955.
Buna dimineata !
Urmare cererii de constituire/reconstituire ati primit vreun raspuns din partea comisiei locale de fond funciar ?
da, -in mai multe etape, la inceput nu s-a recunoscut nici o supraf. apoi am continuat demersul si am obtinut o hotarire de prefect la finele anilor "90 care nu s-a pus in aplicare din lipsa de teren, am fost apoi trecut la despagubiri la fondul propietatea adica "la sfintu` asteapta" si ulterior am fost invitat sa ma adresez in instanta daca am pretentii concrete asupra terenului revendicat.
in registrul agricol se specifica intreaga suprafata de teren intravilan (este vorba o localitate din jud. Valcea) care este mai mare decit cea mostenita, atit in 1953-1956,cit si intre 1958-1962, dar nu se specifica vecinii ci doar tipuri de culturi, arabil,vie, pomi,etc..si nici nu se specifica dimensiuni ,latime,lungime ale supraf. de teren (Ex: total supraf. 40 ari ,din care:10 ari arabil, 20 ari vie,10 ari pomi). Asa ca nu prea ma ajuta la nimic R.A.
In registrul agricol trebuie mentionata suprafata de teren intravilan, din care cat curti constructii si cat gradina - arabil, vie, livada si ce mai are omul. Poate in Valcea judeca altfel, dar eu stiu ca daca in 1959-1963 omul a avut 40 de ari intravilan, eu trebuie sa-i eliberez TP pentru 40 de ari, bineinteles defalcati pe categorii de folosinta (atata vie, atata livada, atata curti constructii, etc, insa ca si intravilan - curte!!)
Acum, eu inteleg dintr-un alt post al dvs ca "nomazii" au obtinut act de proprietate pentru diferenta de suprafata (ca efect al uzucapiunii), pe care apoi au vandut-o (vezi aici: www.avocatnet.ro/content/for... ).
Asa ca, in aceste conditii, chiar nu prea stiu ce ati mai putea face (din moment ce vecinii au dobandit deja hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila pentru teren, apoi fiind facuta vanzare catre un cumparator de buna credinta, fiind efectuate - banuiesc - cadastrul si intabularea...)

Alte discuții în legătură

Contestatia in anulare a unui titlu de propietate iosifdanut iosifdanut Buna ziua! Primaria din localitatea mea, a emis un titlu de propietate mamei mele in 1995. A formulat o cerere de reconstituire a dreptului de propietate ... (vezi toată discuția)
Stabilire intravilan ºi extravilan în registru agricol '59 - '63 jorrdy jorrdy Bună ziua. Aș dori să știu dacă primăria poate stabili pe baza datelor înscrise în registrul agricol \'59 - \'63 care este intravilanul ... (vezi toată discuția)
Constatarea dreptilui de proprietate lordionis lordionis Buna. De ce documente am avea nevoie pentru obtinerea Ordinului Prefectului pt. constatarea dreptului de proprietate pe un teren intravilan fara constructie pe ... (vezi toată discuția)