avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii deducere de baza - persoane in intretinere
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

deducere de baza - persoane in intretinere

buna ziua. am un angajat cu 2 copii in intretinere. pana cand pot sa-i aplic deducerea de baza aferenta acestor 2 copii in intretinere? pana implinesc copiii 18 ani sau atata timp cat copiii sunt in scoala? inclusiv la facultate? multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: dona77 , utilizator 11:44, 26 Septembrie 2011
Atat timp cat copiii se afla in intretinerea salariatului si acestia nu au o sursa de venit.
da,dar dupa 18 ani intra la alte persoane in intretinere nu copii
Da, sunt persoane in intretinere.Tocmai de aceea se acorda deducerea suplimentara pe baza unei declaratii pe proprie raspundere ca respectivele persoane nu au surse de venit.Declaratia se pastreaza alaturi de fisa fiscala anuala a angajatului.
pana la varsta de 26 ani daca copilul se afla intr-o forma de invatamant de stat, cursuri de zi si nu obtine venituri mai mari decat valoarea deducerii de baza
Buna ziua,
m-am ocupat cu asa ceva si din punct de vedere al angajatorului, si al angajatului; asadar, va asigur ca, pentru aplicarea deducerii personale nu este nici o conditie de varsta sau studii pentru persoanele aflate in intretinere, ci doar de venit (pentru care angajatul trebuie sa aduca adeverinte, declaratii) - va pun mai jos baza legala (Codul fiscal 2011) (alin.5 precizeaza doar ca pentru copiii sub 18 ani nu trebuie dovezi suplimentare pt a putea fi intretinuti, acestia fiind considerati intretinuti doar pe baza certificatului de nastere...) :
"ART. 56 Deducere personala
(1) Persoanele fizice prevazute la art. 40 alin. (1) lit. a) si alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
(2) Deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.000 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere - 250 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere - 350 lei;
- pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere - 450 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere - 550 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere - 650 lei.
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1.000,01 lei si 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus si se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice.
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acorda deducerea personala.
(3) Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 250 lei lunar.
(4) In cazul in care o persoana este intretinuta de mai multi contribuabili, suma reprezentand deducerea personala se atribuie unui singur contribuabil, conform intelegerii intre parti.
(5) Copiii minori, in varsta de pana la 18 ani impliniti, ai contribuabilului sunt considerati intretinuti.
(6) Suma reprezentand deducerea personala se acorda pentru persoanele aflate in intretinerea contribuabilului, pentru acea perioada impozabila din anul fiscal in care acestea au fost intretinute. Perioada se rotunjeste la luni intregi in favoarea contribuabilului.
(7) Nu sunt considerate persoane aflate in intretinere:
a) persoanele fizice care detin terenuri agricole si silvice in suprafata de peste 10.000 mp in zonele colinare si de ses si de peste 20.000 mp in zonele montane;
b) persoanele fizice care obtin venituri din cultivarea si din valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor in sere, in solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat, din cultivarea si din valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, precum si din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole, indiferent de suprafata
.
"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere personala neon butterflies neon butterflies care sunt conditiile pentru ca un salariat sa beneficieze de deducere ? (vezi toată discuția)
Deducere suplimentara pentru copil major fara loc de munca (30 de ani) dijmarescu dijmarescu Buna ziua, In cazul in care un salariat declara ca fiul sau in varsta de 30 de ani nu are loc de munca si aduce adeverinta de la Administratia fiscala din ... (vezi toată discuția)
Deducere impozit turcitunicolae turcitunicolae Sunt medic rezident, iar sotia mea este inca studenta si nu are nici o forma de venit. As dori sa stiu daca se poate deduce din impozit pentru ca este in ... (vezi toată discuția)