avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legislatie - pensie minima
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legislatie - pensie minima

pentru a lua o pensie minima de cati ani de munca ai nevoie in italia?
Cel mai recent răspuns: VIOLETA IANCU , Consultant resurse umane 13:05, 22 Septembrie 2011
Timpul lucrat în străinătate se ia în considerare la stabilirea pensiei, dacă s-a contribuit la asigurările sociale de stat, ori dacă există reglementări în această privinţă în convenţiile încheiate de România în statele respective..
Legea 263/2010:
Art. 19. - (1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum şi perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte şi/sau regulamente comunitare.

Art. 53. - (1) Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.
(2) Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului minim de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.
(3) Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.

Pentru un raspuns concret trebuie sa furnizati mai multe detalii.In principiu, pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta in Romania, trebuiesc indeplinite cumulativ cele doua conditii minime de stagiu si respectiv varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada minima de cotizare pentru pensionare rl_lucian rl_lucian Buna ziua, As avea doua intrebari: 1) pentru a putea primi o pensie care este perioada minima de cotizare in sistem (numarul de ani munciti legal)? 2) ... (vezi toată discuția)
Stagiul minim de cotizare pentru pensie ACj ACj buna ziua, sunt nascuta in 1972, am , 43 ani, si am pana in prezent 11 ani vechime in munca, care este vechimea minima pentru a beneficia de ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata in 2011 veronicam veronicam La ce varsta se poate iesii la pensie in 2011, pensi a anticipata este valabila in 2011 ? legea 118/2010 este pana la 31.12.2010 ! (vezi toată discuția)