avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia comunã este prevãzutã sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia comunã este prevãzutã sau nu?

Deoarece am primit o multime de intrebari pe acesta tema si am vazut si o sumedenie de discutii tangentiale, as dori sa o dezbatem. Rugamintea este doar ca parerile sa fie argumentate juridic, nu din alte surse: media , vecina etc. :D
Asa cum am mai raspuns, personal , consider ca Noul cod Civil nu institue custodia comuna.
art.397 priveste autoritatea parinteasca ce revine ambilor parinti dupa divort. Autoritatea parintesca
este ansamblul de drepturi si indatoriri, care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti."


acesta nu inseamna custodie comuna

Custodia comună este sentinţa judecătorească prin care custodia unui copil este acordată ambelor părţi. În custodia comună ambii părinţi sunt părinţi custodieni şi nici unul dintre părinţi nu este părinte necustodian, cu alte cuvinte copilul are doi părinţi custodieni. Problema custodiei minorilor se pune atât ca urmare a unui divorţ în care sunt implicaţi minori cât şi în cazul separării unor părinţi necăsătoriţi.

Multe state din SUA şi Europa recunosc două forme de custodie comună: custodia comună fizică şi custodia comună legală. Custodia comună reprezintă un pas important în asigurarea interesului superior al minorilor de a avea acces la ambii părinţi şi este, de facto, o evoluţie faţă de custodia unică sau faţă de custodia împărţită.

Codul civil nou prevede custodia unica in art 400, 401. Asta inseamna ca, in fapt, copilul va fi incredintat unui parinte, la care isi va avea si domiciliul, celalalt avand, ca si pana acum, drept de vizitare.
Desigur, parintii, amiabil se pot intelege si la program de vizitare zilnic, dar in lipsa intelegerii intre parinti , nici o instanta nu se va pronunta in sensul acordarii custodiei comune, pentru simplu fapt ca nu are temei legal.
Ultima modificare: Vineri, 23 Septembrie 2011
klewos, utilizator
In Statele Unite exista proceduri de urgenta, presupun ca se vor implementa si la noi.
In principiu sa vedem cu ce se vor manca instantele de tutela si apoi sa mai punem probleme la nivel pur teoretic.
Apoi, in timp, nu se va mai putea face nimic fara acordul celui de-al doilea parinte. Adica nici inscrierea la gradi, nici procedura medicala nu va fi urmata.
Si dupa ce se va intampla ca parintii sa vaza ca din inconstienta lor vor suferi copiii, se vor duce sa solicite acordul celuilalt. Asa incat, dupa mine ar trebui sa ramana analfabet... si nu vad motiv de ras ori de tratat in derizoriu problema.

Cat despre telenovele de genul ala a luat-o pe aia tanara si aia vrea bani... eu nu ma pronunt. Nu le cunosc, nu am astfel de conceptii si, din fericire, nici experienta mea de avocat nu a avut astfel de dosare ciudate. Poate pentru ca, iar, nu sunt compatibila cu astfel de oameni si nu imi solicita serviciile, cine stie.
Iar pentru asta exista contractele prenuptiale (numite astfel popular) si daunele pe care le poate cere sotul nevinovat pentru divort de la cel vinovat.
Astfel, de acum te poti imbogati si fara prunci.

Daca e sa discutam de vreun caz concret, cu placere.
de ce ar semna un contract prenuptial cand ea nu are nimic si vrea sa se capatuiasca????nu mai simplu este sa invoci drepturile si ingrijirea copilului?
Pai daca logodnica nu vrea sa semneze o conventie matrimoniala, logodnicul ar trebui sa se gandeasca daca vrea sa se casatoreasca cu ea.
Asta e un fel de daca si cu parca... si nu mai are legatura cu legea de ceva timp.
Nu vrea contract, nu are casatorie si basta! Mare chestie!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort 2009, rejudecare pentru obtinere autoritate parinteasca comuna merlin12 merlin12 Buna ziua, Fratele meu a divortat in 2009. In urma divortului, fosta sotie a ramas cu copilul (pe atunci legea nu dadea castig de cauza si tatilor) si cu ... (vezi toată discuția)
Copil - acord pãrãsire țarã ionmostenire ionmostenire Sunt divorțat și am un copil minor care a rămas la fosta soție. Poate scoate copilul din țară fără acordul meu? Menționez că ... (vezi toată discuția)
Cum imi iau minorul? Imparatul Imparatul Dupa codurile vechi exista reincredintarea copilului minor. Acuma, dupa noul cod civil, cum as putea sa-mi iau copilul inapoi sa-l cresc eu? Acesta printr-o ... (vezi toată discuția)