avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Numele dupa casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Numele dupa casatorie

Am vazut mai multe discutii pe tema asta si am si eu o intrebare- Cand te casatoresti poti lua intai numele de familie al baiatului si il pastrezi si pe al tau dupa numele lui?Asta numai la fata se poate? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ionela20 , utilizator 17:07, 1 Octombrie 2011
Da puteti. Spre exemplu daca numele sotului este Alexandru iar al sotiei este Munteanu, numele comun dupa casatorie poate fi Alexandru-Munteanu sau Munteanu-Alexandru, ramane la alegerea dvs. forma numelui. Numele copiilor va fi numele comun al sotilor.
Buna ziua!Dau un exemplu, se poate daca pe sotul il cheama Alexandru si pe ea Munteanu, dupa casatorie ea sa aiba numele Alexandru(intai numele lui intai) Munteanu(numele ei dupa al lui),iar el sa-si pastreze doar numele lui(fara numele meu)?Si copii sa poarte doar numele nostru comun de Alexandru, nu si al meu de Munteanu(tinand cont ca el nu ia numele meu,doar eu pe al lui)?Multumesc mult!
Noul Cod Civil permite acest lucru.

Art. 282. - Viitorii soți pot conveni să își păstreze numele dinaintea căsătoriei, să ia numele oricăruia dintre ei sau numele lor reunite. De asemenea, un soț poate să își păstreze numele de dinaintea căsătoriei, iar celălalt să poarte numele lor reunite. Publicitatea declarației de căsătorie
Multumesc mult pt. raspuns dl Munteanu!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume la casatorie ContSters22096 ContSters22096 este posibil ca in momentul casatoriei doar unul dintre viitorii soti sa ia si numele de familie al celuilalt sot, pastrandu-si-l in acelasi timp pe al sau, in ... (vezi toată discuția)
Casatorie Flori.Dida Flori.Dida Buna seara!Am si eu o intrebare:ce demersuri trebuie sa fac pt a-mi pastra numele de fata si dupa casatorie?Va trebui ca viitorul meu sot sa preia si acest ... (vezi toată discuția)
Pastrarea numelui dupa casatorie angelicaene angelicaene Urmeaza sa ma casatoresc, ma intereseaza daca legislatia imi permite sa raman cu numele meu de familie sau daca pot adauga la numele meu, pe al lui, fara ca el ... (vezi toată discuția)