O femeie dintr-o localitate rurala, saraca si fara servici, fiind necasatorita, are 3 copii. Este abandonata, atat ea cat si copii, de catre barbatul care ulterior a recunoscut ca el este tatal copiilor. Mama copiilor neavand servici sau alte mijloace materiale pantru a –si creste copii, ii da la stat. Statul ii creste pana la varsta de 2 respectiv 3 ani, dupa care mama ii ia inapoi printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.
In acest moment, mama copiilor doreste sa plece in strainatate unde a gasit un loc de munca. Tatal copiilor nu are servici stabil si nu este pregatit pantru a creste 3 copii, cu varstele pana in 3 ani; din acest motiv, mama doreste sa-si incredinteze copii spre crestere si ingrijire, unei familii din sat in care are incredere si care are timp, cunostinte si mijloacele materiale necesare.
Intre mama copiilor, tatal si familia care doreste sa se ocupe de cresterea si ingrijirea copiilor, a fost semnat de catre fiecare, un acord la biroul unui avocat, prin care semnatarii sunt de acord cu dorinta mamei.
Daca se poate , va rog sa ne transmiteti ce are de facut mama, legal, pentru a-si putea lasa copii in grija acelei familii, in perioada cand vrea sa munceasca in strainatate.
Multumesc.
Eu am scris doar in numele acestei femei, care asteapta un raspuns, ea nestiind cum sa procedeze. Va rog , in continuare, cine stie sa dea un raspuns bun, ii multumim anticipat.
Eu am citit pe www despre asa zisa "Dispozitie pentru instituirea curatelei speciale asupra minorului a carui parinti pleaca in strainatate"
Ce parere aveti, se poate aplica aceasta in cazul prezentat ?
Parintii trebuie sa se prezinte la directia pentru protectia copilului, unde isi anunta intentia de a pleca la munca in strainatate si vor declara in grija caror persoane vor ramane copii...
Acestea ar fi documentele necesare: declaratie pe propria raspundere cu privire la persoanele in grija carora se vor afla copii (se completeaza la sediul directiei), cartile de identitate ale parintilor (original si copie), certificatele de nastere ale copiilor (original si copie)
Tot acolo intreaba ce trebuie sa faca mai departe familia respectiva pentru a putea incasa alocatia, pentru a-i putea inscrie la gradinita (eventual), pentru a-i duce la medic s.a.
La Directia pentru protectia copilului primeste cele mai corecte informatii.
In baza acordului incheiat in fatza avocatului exista riscul ca familia care-i va avea in grija pe copii sa aiba probleme cand trebuie sa incaseze alocatia, ca exemplu...
Am aflat in sfarsit, procedura, este confirmata si de catre o persoana responsabila din cadrul Directiei Protectiei Copilului, eu sper ca acest raspuns, pentru cazuri asemanatoare, sa ajute la nevoie si altora.Ceea ce va scriu, este valabil pentru Brasov. pentru alte localitati trebuie sa intrebati la Primaria localitatii respective.
"Dispoziţie pentru instituirea curatelei speciale asupra minorului a cărui părinţi pleacă în străinătate:
Pentru obținerea de informații de specialitate și depunerea documentației, solicitantul se va adresa la postul de lucru nr. 6, in Centrul de Informare pentru Cetateni, din cadrul Primariei Brasov.
Acte necesare
• Cerere din partea unei persoane fizice (parintele sau reprezentantul legal al minorului)
• Copie certificat nastere minor
• Sentinta de divort (daca este cazul)
• Adeverinta de salariu sau cupon de pensie (document din care sa rezulte veniturile curatorului)
• Copie carte de identitate sau buletin de identitate a parintelui care pleaca in strainatate
• Copie carte de identitate sau buletin de identitate a curatorului
• Adeverinta medicala din care sa rezulte ca starea sanatatii curatorului ii permite sa ingrijeasca minorul
• Declaratie din partea curatorului ca este de acord sa fie numit in aceasta calitate
• Declaratie din partea celuilalt parinte ca este de acord cu instituirea masurii de curatela "
Si o completare cu un raspuns final dela Autoritatea Tutelara:
"Ca urmare a sesizării dumneavoastră cu nr. xxxxxxxxx cu privire la acordarea de informaţii în legătură cu situaţia unor minori, vă informăm că pentru efectuarea verificărilor necesare, familia respectivă trebuie să se adreseze primăriei în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul stabil, iar în cazul în care sunt întrunite condiţiile instituirii curatelei, familia trebuie să se adreseze instanţei de judecată.
Precizăm că de la data de 01.10.2011, în materie de instituire a curatelei competenţa revine instanţei de tutelă, la această dată întrând în vigoare prevederile noului Cod Civil."