avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ºomaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ºomaj

am terminat facultatea de drept anul acesta. Nu mi-am găsit loc de muncă dar nu m-am înscris nici la şomaj. A trecut perioada de 2 luni de la terminarea studiilor pentru înscrierea la şomaj. Ce este de făcut pentru a putea măcar să obţin ajutor de şomaj. Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 17:35, 25 Septembrie 2011
Legea nr.76/2002 prevede:
Art. 38.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã persoanelor prevãzute la art. 17, la cerere, dupã caz, de la data:
a) încetãrii raporturilor de muncã;
b) încetãrii raporturilor de serviciu;
c) încetãrii mandatului pentru care au fost numite sau alese;
d) expirãrii duratei sau desfacerii contractului militarilor angajaţi pe bazã de contract.
e) încetãrii calitãţii de membru cooperator;
f) încetãrii contractului de asigurare pentru şomaj;
g) încetãrii motivului pentru care au fost pensionate;
h) încetãrii motivului pentru care au fost suspendate raporturile de muncã sau de serviciu;
i) Abrogata
j) rãmânerii definitive a hotãrârii judecãtoreşti;
k) încetãrii activitãţii desfãşurate exclusiv pe baza convenţiei civile;
l) expirãrii perioadei de 60 de zile, prevãzutã la art. 17 alin. (2) lit. a);
m) absolvirii, pentru cazurile prevãzute la art. 17 alin. (2) lit. b);
n) Abrogata

(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.

(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.

(4) Termenul de maximum 12 luni prevãzut la alin. (3) este termen de decãdere din drepturi.

Prin urmare, consider ca puteti sa va depuneti dosarul de somaj chiar daca ati depasit termenul de 60 de zile ... indemnizatia vi se va acorda de la data depunerii cererii.
1. Daca pe adeverinta de la facultate nu scrie data absolvirii ci numai luna atunci cele 60 de zile incep sa decurga de la 1 ale lunii urmatoare.
2. Mergeti la Agentia de Somaj de care apartineti cu domiciliul si va lamuriti.
In cele 60 de zile trebuia sa va inregistrati la AJOFM sau la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditati in conditiile legii
HG 113/2011
Art. 8
(1) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (2) lit. a) din lege se considera ca nu au reusit sau nu au putut sa se incadreze in munca daca fac dovada ca in perioada de 60 de zile de la data absolvirii s-au inregistrat la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti ori la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditati in conditiile legii sau care nu se supun potrivit legii conditiei de acreditare, in vederea medierii pentru incadrare in munca.
(2) Dovada inregistrarii la furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, prevazuti la alin. (1), se face cu o adeverinta eliberata de furnizori, prin care se certifica data inregistrarii persoanei in evidentele proprii.
gavrilutnicolaie a scris:

am terminat facultatea de drept anul acesta. Nu mi-am găsit loc de muncă dar nu m-am înscris nici la şomaj. A trecut perioada de 2 luni de la terminarea studiilor pentru înscrierea la şomaj. Ce este de făcut pentru a putea măcar să obţin ajutor de şomaj. Vă mulţumesc.




Legea 76/2002,art.17al(2)lit(a)

(2) Sunt asimilate somerilor persoanele aflate in situatiile prevazute la art. 16 lit. b), daca indeplinesc urmatoarele conditii:
a) sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale



HG 113/2011Art. 8al(1)

Persoanele prevazute la art. 17 alin. (2) lit. a) din lege se considera ca nu au reusit sau nu au putut sa se incadreze in munca daca fac dovada ca in perioada de 60 de zile de la data absolvirii s-au inregistrat la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti ori la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditati in conditiile legii sau care nu se supun potrivit legii conditiei de acreditare, in vederea medierii pentru incadrare in munca.



Daca nu ati gasit un loc de munca ca absolventa,la expirarea a 60 de zile de la absolvire puteati beneficia de indemnizatie de somaj daca indeplineati conditia prevazuta in HG113/2011,art.8al(1)
Nu stiu care este data exacta a absolvirii,dar daca deja ati iesit din termenul de 60 de zile de la absolvire in care trebuia sa va inregistrati la somaj,nu veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2011
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj roxanik18 roxanik18 imi puteti spune va rog daca pentru indemnzatia de somaj pentru absolventi te poti inscrie doar intr-un termen de 60 zile sau poti si dupa. (vezi toată discuția)
Somaj absolventi Goanga88 Goanga88 Daca au expirat cele 60 de zile de la absolvirea facultatii, fara ca dosarul de somaj sa fie depus, ce se intampla? Nu mai beneficiez de somaj deloc? Va ... (vezi toată discuția)
Somaj dragoshumulescu dragoshumulescu Daca un absolvent de liceu depune actele de somaj dupa 3 luni de la absolvire, exista riscul sa nu mai beneficiezi de somaj? (Asta am patit eu, m-am dus in ... (vezi toată discuția)