daca pentru veniturile obtinute de o asociatie de proprietari se plateste impozitul pe profit, suma ramasa la ce se poate folosi? se pot plati cheltuielile adminsitrative si salarile angajatilor asociatiei?
@Cotelino
n sprijinul contribuabililor
Ministerul Finanţelor Publice
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
GHIDUL OBLIGAŢIILOR FISCALE
ALE ASOCIAŢIILOR DE PROPRIETARI
(2011)
3.4. Asociaţia obţine venituri din activităţi economice
Pot exista următoarele situaţii:
· Dacă veniturile urmează a fi utilizate pentru îmbunătăţirea utilităţilor şi a eficienţei clădirii, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, atunci asociaţia este scutită de la plata impozitului pe profit;
· Dacă aceste venituri nu sunt utilizate în scopurile arătate mai sus, atunci asociaţiei îi revin următoarele obligaţii :
-calculul şi plata trimestrială a impozitului pe profit realizat, conform evidenţelor, în cotă de 16%;
-depunerea, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului expirat, a formularului 100 “Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”.
1) acum, terminologia economica imi este familiara nu trebuie sa ma dadaciti ca pe cei mici
Revin la codul fiscal:
Legiuitorul a punctat faptul ca asociatiile non profit (in care intra si asociatiile de proprietari) sunt scutite de plata impozitului pe profit numai pentru veniturile obţinute din activităţi economice şi care sunt sau urmează a fi utilizate pentru îmbunătăţirea utilităţilor şi a eficienţei clădirii, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune;
din cate stiu eu veniturile obtinute din chirii nu sunt venituri obtinute din activitati economice, aceste venituri fiind scutite accentuez numai pentru
de asemenea art. 15 alin 3 (2). Organizaţiile prevăzute în prezentul alineat datorează impozit pe profit pentru partea din profitul impozabil ce corespunde veniturilor, altele decât cele prevăzute la alin. (2).........
veniturile din chirii nu sunt nominalizate la alin 2 al art mentionat.
( legislatia prevede din veniturile obtinute se scad cheltuielile deductibile dar acesta pot fi si egale cu zero, este o banala operatie matematica de scadere, P=V-Ch in care oricare termen poate fi zero, daca am venituri(+) am profit, si evindent il impozitez, daca nu (-), am pierdere / deficit) dar nu este neaparat obligatoriu ca ambii termeni sa fie diferiti de zero.
Pe cale de consecinta daca Ch=0 rezulta P=V rezulta ca se impoziteaza venitul rezulta ca semantic expresia nu e eronata. O cheltuiala este facuta daca vreti pe formularele de emitere a facturii, asta ca sa va demontez ideea aia fixa cu cheltuiala#-o
Numai romanul inventiv cauta sa isi maximizeze cheltuielile aferente veniturilor pentru a face ca diferenta sa fie cat mai mica in vederea platii unui impozit redus catre stat
intrebarea este: daca nu sunt si nu urmeaza..... ce se intampla atunci? ( in fapt asociatia incaseaza o chirie lunara subsatantiala si fondurile acumulate nu pot fi angajate ele doar se acumuleaza, avand in vedere ca partea aia cu repararea proprietatii comune este rezolvata)
2) acest punct nu mai are rost sa-l comentez,
in lumea civilizata, fosnetul se aude rar, pentru ca se folesesc carduri, incercati
multumesc pentru informatie LocatarB
problema e ca ANAF face referire la activitatile economice ori pana acum am sustinut ca veniturile din chirii nu sunt considerate venituri din activitati economice
ce fac schimb partidulX-(
Sunteti in confuzie cu aplicarea legii 230/2007, desi ziceti ca nu vreti sa fiti dadacit.
Pentru noi, cei care raspundem de catva timp pe acest forum, o persoana care intreaba se cheama ca nu stie si vrea un raspuns, fara sa-si fi scris c.v.-ul inainte astfel incat noi sa stim ce stie si ce nu stie si nici nu ne-ar interesa, ca sa fiu sincera.
.
Daca termenii economici va sunt familiari si dv. stiti ce stiti, faceti cum credeti!
Noi, aici, ii sfatuim pe oameni sa-si sporeasca veniturile asociatiei din orice sursa, venituri pe care sa le foloseasca, conform legii, pentru sporirea confortului lor in condominiu. Daca banii le prisosesc si nu mai au ce face cu ei, atunci sa gaseasca alta cale de a-si folosi proprietatea comuna. Numai ca aceste cazuri sunt extrem de rare si nu ajung la noi decat ca povesti incredibile de succes ale uneia sau alteia dintre asociatiile de proprietari ale patriei.
In asociatiile patriei se plateste intretinerea in covarsitoare parte cu bani care fosnesc, iar salariile idem.
Chiar ca nu are rost sa mai comentam!
imi cer scuze daca cumva am incalcat regulile de buna condita de pe formum
nu asta a fost intentia mea
in ceea ce priveste punctul dumneavoasta de vedere, este corect ,cel cu proprietatea indiviza sau individuala
intrucat consider corect raspunsul postat de LocatarB, ma opresc aici, si inca odata imi cer scuze daca am incalcat vreo cutuma