Casatorie efectuata in Franta. In vederea preschimbarii actelor sotia opteaza sa ia ambele nume, respectiv X + Y iar sotul isi pastreaza doar numele lui, respectiv X. Notarul ce a intocmit declaratia ne spune ca este perfect legal si citeaza art. 292 din Codul Penal.
La o prima informare la starea civila ni s-a confirmat ca este posibila aceasta optiune intrucat casatoria s-a efectuat dupa legea franceza. La o a doua vizita, dupa o luna, am intalnit alte doamne care au respins total aceasta idee.
Art. 292 din Codul Penal se refera la falsul in declaratii. Nu are nici o legatura Codul Penal cu aceasta speta.
Art. 27 din Codul Familiei
La incheierea casatoriei, viitorii soti vor declara, in fata delegatului de stare civila, numele pe care s-au invoit sa-l poarte in casatorie.
Sotii pot sa-si pastreze numele lor dinaintea casatoriei, sa ia numele unuia sau altuia dintre ei sau numele lor reunite.
Poate a treia oara va fi cu noroc, mai ales ca va intra in vigoare si noul cod civil care la art 282 prevede si optiunea asta, ca dvs sa puteti purta numele dvs reunite , iar sotul sa pastreze numele avut dinainte de casatorie.
Se va tine cont de data casatoriei. Adresati-va cu o cerere iar doamnele de la starea civila sunt obligate ca in 30 de zile sa va dea un raspuns scris. Este adevarat, conform art 282 din noul Cod Civil este posibil, dar asa cum mentionati si dvs.pentru actele incheiate incepand cu 1 octombrie, ori dvs, v-ati casatorit deja. E discutabil si lasa loc de multe interpretari.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Numele dupa casatorie
ionela20
Am vazut mai multe discutii pe tema asta si am si eu o intrebare- Cand te casatoresti poti lua intai numele de familie al baiatului si il pastrezi si pe al tau ... (vezi toată discuția)