avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare cumparare

Parintii vand copiilor o casa printr-un contract de vanzare-cumpare cu clauza ca acel contract isi va produce efecte doar dupa moartea parintilor. Un parinte decedeaza si ramane celalt. Se poate ca sotul supravietuitor sa anuleze contractul existent si sa ii vanda (prin acelasi tip de contract) doar unuia din copii intreaga casa? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:12, 10 Septembrie 2008
Trebuie sa stii ca orice conventie, incheiata intre doua parti, produce efecte la data semnarii. Intuiesc ca ai vrut sa spui altceva.
Sfatul meu e sa citesti cu atentie contractul. Vezi ce ati scris acolo referitor la rezilierea/rezolutiunea contractului.
Iar parintele supravietuitor, poate anula/rezilia/rezolvi contractul respectiv daca sunt sunt intrunite conditiile legale.
Stiu lucrul asta doar ca am transmis si eu speta mai departe asa cum mi s-a relatat. Si mie mi s-a parut ciudat dar l-am ascultat mai departe pe om cu conditia ca imi va aduce contractul sa-l citim impreuna.

Care ar fi conditiile legale pe care dvs. le-ati amintit?
Sunt cam cat o jumatate de carte... nu vreti de la acest forum un tratat despre desfiintarea unui contract, nu?

Din pacate, nu ati precizat o potentiala cauza de desfiintare a contractului, ar trebui sa ne gandim noi la ea?
Contractele nu se desfiinteaza ca vrem noi, ca putem, ci numai daca exista o problema in legatura cu acel contract.
Cu alte cuvinte desfiintarea (rezilierea nu se aplica in cazul de fata) sau rezolutiune etc. se aplica unui contract si nu se cauta noduri in contract in functie de vointa uneia dintre parti.
Apoi, fiind vorba despre o vanzare intre rude de gradul I, mai exista si alte discutii de facut pe marginea contractului, anume in ce masura el este chiar vanzare ori e o donatie. Astfel, calificarea contractului ar fi prima problema.

Ulterior, daca e donatie se aplica unele, daca e vanzare altele... ar trebui sa stim daca pretul era pretul pietii, daca s-a platit intr-adevar, cum...
Poate ar fi si alte solutii in afara de rezolutiunea contractului sau anularea lui, depinde insa de situatia de fapt, daca s-a inscris contractul in CF etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere . florentina1977 florentina1977 Parinti mei sunt in viata si vor sa imi faca acest contract , dupa ce va muri unul din ei , se poate razgandi celalalt si sa anuleze acest contract ? chiar ... (vezi toată discuția)
Contract cadru vanzare-cumparare aartist aartist In contract este inserata clauza : "Oricare parte poate solicita rezilierea contractului cu un preaviz de 15 zile". Pot rezilia unilateral oricand acest ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa anonim_71 anonim_71 Proprietarul unei case la tara are dreptul sa vanda imobilul prin contract de vanzare-cumparare oricui chiar daca are mostenitori?Sau daca are doi copii si ... (vezi toată discuția)