avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... arme cu aer comprimat
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

arme cu aer comprimat

am cumparat in Italia(unde locuiesc)un pistol cu aer comprimat marca Walther CP99 cal 4.5 mm.Aici armele cu aer comprimat le poti cumpara doar cu cartea de identitate italiana,in Romania am auzit ca iti trebuie permis de la politie.Intrebarea mea este:pot merge cu arma acasa,in Romania?
Cel mai recent răspuns: BX , utilizator 09:24, 11 Octombrie 2011
Stimate domn,

Regimul juridic al armelor şi muniţiilor este reglementat de Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor (publicată în Monitorul Oficial al României nr. 583 din 30 iunie 2004) cu modificările și completările ulterioare şi de H.G. nr. 130/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 (publicată în Monitorul Oficial al României nr. 241 din 23 martie 2005), cu modificările și completările ulterioare, de HG 1914/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor cap. VI din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor (publicată în Monitorul Oficial nr.1050 din 29 decembrie 2006) şi de O.G. nr.26/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 - sursă IGPR.

Este incidentă, de asemeni, Directiva nr. 477/1991 a Consiliului Comunităţii Europene, cu privire la controlul achiziţionării şi deţinerii de arme, modificată și completată de Directiva nr. 2008/51/CE.

Conform IGPR -Inspectoratul General al Poliției Române,
intrarea în România cu arme din categoria E este interzisă, exceptând cazurile de participare la concursuri de tir sportiv sau atunci când un colecţionar de arme român face invitaţie.


Mai jos aveti Anexa la Legea 295 privind regimul armelor si munitiilor.
Categoria E – alte categorii de arme
32 arme cu destinaţie industrială, precum şi muniţia corespunzătoare - - - - - - X -
33 arme de asomare, precum şi muniţia corespunzătoare - - - - - - X -
34 harpoane destinate pescuitului, precum şi muniţia/proiectilele corespunzătoare - - - - - - X -
35 arcurile destinate tirului sportiv, precum şi proiectilele corespunzătoare - - - X X - - X
arme şi dispozitive neletale, inclusiv cele de tip air-soft şi paint-ball, construite pe
36 principii asemănătoarea armelor care nu folosesc muniţii, aruncând proiectile - - - X - - - X
nemetalice

Desi de ieșire Poliția nu am observat că spune nimic, nu vă sfătuiesc trecerea graniței cu arme. Oricum, dacă nu vă grăbiți, puteți solicita un punct oficial de vedere al IGPR - Departamentul arme și muniții.
Ultima modificare: Luni, 3 Octombrie 2011
andreigrigoriu, moderator
Daca e vorba de varainta cu CO2 si bile de plastic e arma airsoft si e perfect legal de detinut in Ro fara nici un fel de document de autorizare. Daca e modelul de mare compresie cu bile de otel, nu este legal sa aduceti acea arma in tara, decat daca aveti permis de port arma valabil in Ro.
Evident o arma airsoft este, relativ, o jucărie. Dacă o folosești pe post de bâtă, cresc șansele de a provoca leziuni, decât dacă împuști pe cineva în modul clasic.

Totuși, deși nu sunt un specialist in regimul armelor și munițiilor, am postat special Anexa la Legea 295 privind regimul armelor si munitiilor.

În această anexă apare la Categoria E – alte categorii de arme:

35 arcurile destinate tirului sportiv, precum şi proiectilele corespunzătoare - - - X X - - X
arme şi dispozitive neletale, inclusiv cele de tip air-soft şi paint-ball, construite pe.
..

Repet, conform Inspectoratului General al Poliției Române,
intrarea în România cu arme din categoria E este interzisă, exceptând cazurile de participare la concursuri de tir sportiv sau atunci când un colecţionar de arme român face invitaţie.

Văzând și cele exprimate anterior și, având în vedere că anumite discuții cu Poliția în contra regulamentelor acesteia din urmă, nu le consider ca având finalitate, vă spun cât mai nejuridic posibil: nu m-aș risca.





Ultima modificare: Miercuri, 5 Octombrie 2011
andreigrigoriu, moderator
Armele airsoft nu sunt categoria E. Categ.E reprezinta armele cu aer comprimat ce dezvolta o viteza a proiectilului mai mare de 220m/s. Deci exclus airsoft cu CO2.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transport/detinere arme airsoft aer comprimat (co2) Towelie Towelie Buna ziua, Doresc sa procur o arma de airsoft pe baza de aer comprimat (CO2), cal 6mm BB. Avand in vedere ca legea este destul de neclara in privinta ... (vezi toată discuția)
Legalitatea detinerii unei arbalete profesionale dany1979 dany1979 Buna ziua. Este nevoie de autorizatie pentru a detine o arbaleta profesionala? Vreau sa o folosesc ca tir sportiv,ca un hoby. Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Arbaleta cristiangheorghe cristiangheorghe Doresc sa imi construiesc singur o arbaleta. M-ar interesa ce trebuie sa fac pentru a fi in legalitate. Modelul pe care doresc sa il construiec este unul mic ... (vezi toată discuția)