avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertul parte/specialist in procesul penal
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertul parte/specialist in procesul penal

Buna seara.

In faza de urmarire penala s-a aprobat efectuarea unei expertize tehnice IT. Invinuitul este intrebat daca doreste sa asiste si un expert/ specialist parte.
Evident ca se doreste acest lucru, insa exista o mare problema : expert judiciar pe domeniul tehnologiei informatiei agreati de Ministerul Justitiei nu exista. Exista doar specialist in calculatoare si informatica (foarte putini la numar) . Datorita faptului ca obiectul expertizei este o casuta postala electronica(email) este necesara prezenta unui specialist in tehnologia informatiei, care sa cunoasca cu ce se mananca aceasta ramura(internet).
Din acest punct de vedere, eu pesonal, consider ca o persoana care activeaza ca si administrator de retea intr-o companie care distribuie internet este cea mai potrivita persoana, intrucat cunoaste si poate recunoaste daca un email este autentic sau nu, daca au intervenit modificari voite.
Intrebarile mele sunt:
Expertul/specialistul parte trebuie neaparat sa fie un expert atestat de MJ ?
Daca nu avem experti in Romania pe aceasta ramura, care ma intereseaza pe mine.....care este solutia?
Vor accespta organele de politie sa asiste acest administrator de retea sau nu?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: reflexleg , utilizator 23:52, 5 Decembrie 2011
Mi se pare corecta urmatoarea postare a lui "fccompart" :

ART. 13
(1) În lipsa experţilor tehnici judiciari din specialitatea cerută, expertizele tehnice judiciare pot fi efectuate şi de alţi specialişti care nu au calitatea de expert tehnic judiciar, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. a) - f).

Incercati sa solicitati ca expertiza sa fie efectuata de o persoana cu specializarea necesara dintr-un laborator specializat in domeniul respectiv
Laboratoare specializate nu cred ca exista, ma gandeam si la alta varianta si anume
- numai pt aceasta expertiza angajarea unui avocat specializat pe probleme informatice , in felul acesta dansul va sti ce anume trebuie urmarit.
Ce parere aveti?
Si aceasta poate fi o solutie constructiva , dar sunt foarte putini specialisti.
Aveti grija cum si pe cine alegeti.
Pe acest forum cunosc o singura persoana de calitate in acest domeniu.
Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2011
Radu Gabrian, Mediator
salut, eu cunosc un expert judiciar care se pricepe in domeniu este expert acreditat de minister justitiei si mi-a dat si mie o opinie profesionala intr-un caz de DIICOT.daca vrei da=mi pm

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expert contabil judiciar bodeanu-ita bodeanu-ita Un expert contabil ,desemnat de parchet la cererea procurorului, poate efectua expertize contabile judiciare la o asociatie de proprietari, daca nu este ... (vezi toată discuția)
Expert evaluare pagube Doru Roman Doru Roman Daca cineva ne-a produs pagube prin inundatie in apartament, cine poate face o expertiza a pagubelor inainte sa merg la tribunal sa incep procesul? Sa ... (vezi toată discuția)
Cine poate efectua o expertiza judiciara prin care se stabileste care este valoarea de consolidare a unei fundatii la imobil? TDorina TDorina Intr-un proces s-a dispus efectuarea unei expertize judiciare pentru a se stabili care este valoarea de consolidare a unei fundatii la imobil. Poate un expert ... (vezi toată discuția)