avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit VANZARE TEREN SUB PRETUL DE ACHIZITIE
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

VANZARE TEREN SUB PRETUL DE ACHIZITIE

Buna ziua,
Am urmatoarea situatie: o societatea vrea sa vanda un teren altei societati cu o valoare mai mica decat valoarea contabila. Terenul a fost cumparat inainte de 2007.
Intrebarea mea este:
1.Cum inregistrez in contabilitate diferenta dintre valoare de vanzare si valoarea de achizitie;
2. Diferenta dintre valoarea de achizitie si valoarea de vanzare este cheltuiala deductibila, dpv fiscal?
3. La vanzarea terenului colectez tva?

Va rog ajutatima cu o lamurire in aceasta problema.
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: contaconta , utilizator 15:01, 24 Noiembrie 2011
Se poate face o vinzare de teren sub pretul de achizitie, pretul de vinzare trebuind sa fie pretul pietei. In caz contrar fiscul poate reconsidera tranzactiile la nivelul pretului pietei.
1. nicicum. Inregistrati vinzarea la pretul sau iar desc din gestiune a terenului o faceti la pretul de achizitie.
2. este cheltuiala deductibila, daca pretul de vinzare este pretul pietei
3 . Daca terenul nu este construibil vinzarea este fara tva, daca este construibil cu tva.

art 141, alin 2, lit f "f) livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile. În sensul prezentului articol, se definesc următoarele:
1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcţii, conform legislaţiei în vigoare;
2. construcţie înseamnă orice structură fixată în sau pe pământ;
3. livrarea unei construcţii noi sau a unei părţi din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcţiei sau a unei părţi a acesteia, după caz, în urma transformării;
4. o construcţie nouă cuprinde şi orice construcţie transformată astfel încât structura, natura ori destinaţia sa au fost modificate sau, în absenţa acestor modificări, dacă costul transformărilor, exclusiv taxa, se ridică la minimum 50% din valoarea de piaţă a construcţiei, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformării;"
Norme metodologice
"(6) În aplicarea art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, calificarea unui teren drept teren construibil sau teren cu altă destinaţie, la momentul vânzării sale de către proprietar, rezultă din certificatul de urbanism."

Se poate opta, in cazul vinzarii unui teren neconstruibil, pt taxarea operatiunii prin depunerea la finante a unei notificari, anterior tranzactiei. Daca se vinde fara tva se face ajustarea tva-ului dedus la achizitie cf art 149 din Codul fiscal.

Daca terenul se vinde la persoana fizica , cum se procedeaza ?

MULTUMESC
la fel
Daca pretul pietei (care va fi pretul de vanzare) este mai mic decat pretul de achizitie trebuie facuta reevaluarea?
Reevaluarea se poate inregistra in contabilitate numai daca este facuta la 31.12. a unui an.
In cazul vinzarii este vorba de un raport de evaluare care sa stabileasca pretul pietei, acest raport folosind numai pt decizii manageriale (si pt a dovedi in cazul in care exista dubii in legatura cu pretul pietei).

Fiscul poate reconsidera tranzactiile daca exista suspiciuni ca tranzactia a fost sub pretul pietei.

Alte discuții în legătură

Investitii imobil vechi vornicuelena vornicuelena As dori precizari la urmatoarea problema: la un imobil construit in 1980 se efectueaza in anul 2011 o investitie a carei valoare depaseste 20% din valoarea ... (vezi toată discuția)
Despre tva la tranzactiile imobiliare intre persoane juridice ligrivatin ligrivatin Buna ziua tuturor In 2007 am cumparat pe firma (platitor de TVA) un imobil in vederea desfasurarii unei activitati de tip after school. Cumpararea a fost ... (vezi toată discuția)
Tva la vanzare teren nora har nora har O firma care a pierdut statututl de platitor de tva datorita faptului ca nu a mai desfasurat activitate vrea sa vanda un teren catre o persoana fizica( ... (vezi toată discuția)