avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA investitii imobil vechi
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

investitii imobil vechi

As dori precizari la urmatoarea problema: la un imobil construit in 1980 se efectueaza in anul 2011 o investitie a carei valoare depaseste 20% din valoarea imobilului. Daca doresc sa vand acest imobil in anul 2012 este obligatoriu sa-l vand cu TVA, avand in vedere ca am dedus TVA-ul din factura de investitii? Pot sa inregistrez factura totala pe investitii fara a mai deduce TVA-ul?. Mentionez ca aceasta investitie va majora valoarea de inventar a spatiului. Exista vre-o posibilitate ca vanzarea spatiului sa fie scutita de TVA in acest caz?
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 16:15, 17 Octombrie 2011
Vinzarea este fara tva, cf art 141, alin 2, lit f:
"f) livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile. În sensul prezentului articol, se definesc următoarele:
1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcţii, conform legislaţiei în vigoare;
2. construcţie înseamnă orice structură fixată în sau pe pământ;
3. livrarea unei construcţii noi sau a unei părţi din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcţiei sau a unei părţi a acesteia, după caz, în urma transformării;
4. o construcţie nouă cuprinde şi orice construcţie transformată astfel încât structura, natura ori destinaţia sa au fost modificate sau, în absenţa acestor modificări, dacă costul transformărilor, exclusiv taxa, se ridică la minimum 50% din valoarea de piaţă a construcţiei, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformării"

Daca modernizarea depaseste 20% din valoarea imobilului se va face ajustarea tva, cf art 149.
Acest lucru inseamna ca veti ajusta tva-ul dedus din modernizare.

Daca nu va exercitati dreptul de deducere acum, inseamna ca veti plati acum mai mult la stat. Daca va exercitati dreptul acum, si ajustati la momentul vinzarii imobilului fara tva, va va creste tva-ul de plata la momentul vinzarii.
Matematic este acelasi lucru, avantajos este ajustarea la momentul vinzarii pentru ca acesta este ulterior momentului modernizarii.

Faceti calcule si vedeti ca am dreptate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pers.juridica vinde o constructie dragoianu dragoianu In anul 2005 pers.juridica a cumparat un teren si a construit o locuinta in scopul vanzarii.Locuinta s-a finalizat in 2007 iar in 2010 s-a facut o reevaluare ... (vezi toată discuția)
Despre tva la tranzactiile imobiliare intre persoane juridice ligrivatin ligrivatin Buna ziua tuturor In 2007 am cumparat pe firma (platitor de TVA) un imobil in vederea desfasurarii unei activitati de tip after school. Cumpararea a fost ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren sub pretul de achizitie NICORICI2007 NICORICI2007 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: o societatea vrea sa vanda un teren altei societati cu o valoare mai mica decat valoarea contabila. Terenul a fost ... (vezi toată discuția)