Buna ziua. Am urmatoarea situatie. Un cuplu necasatorit intentioneaza sa construiasca impreuna o casa. In acest scop, unul din ei are in proprietate terenul , autorizatia de constructie fiind pe numele proprietarului terenului, si urmeaza sa contribuie impreuna la constructia casei. Intrebarea mea este : cum se va putea, la finalul executarii constructiei, sa se intabuleze constructia pe ambele parti, daca autorizatia de constructie este doar pe numele proprietarului terenului?
Va multumesc
Va sfatuiesc sa cereti la primarie eliberarea unei noi autorizatii de constructie care sa aiba si numele celei de-a doua persoane. Aratati ca in situatia planurilor aprobate nu s-a schimbat nimic si nici in situatia juridica a terenurilor dar ca doriti sa construiti in regim de coproprietari ai imobilului. S-ar putea ca la primarie sa va ceara declaratie autenfificata de la proprietarul terenului si al autorizatiei. In mod normal nu dureaza si nici nu opreste constructia.
Este singura varianta posibila?Nu se poate incheia o conventie intre parti cu privire la construirea in comun a casei si aceasta conventie sa poata fi folosita la intabularea casei pe ambele parti?
Recomandarea este sa incheiati o conventie inainte de a va apuca de constructia casei , conventie(contract) in care sa stabiliti de la inceput intinderea drepturilor de proprietate comuna asupra cladirii si cu cat va contribui fiecare la costurile edificiului.
Chiar si terenul dupa caz, si mai ales dupa intelegerea partilor poate considerat ca fiind adus ca aport si cuantificat in contributia la investitia totala care astfel se va contura ca si o proprietate in indiviziune a celor doi tineri.
In orice caz evitati ca dupa ani de zile, in caz de neintelegere cand se poate ajunge la partaj de bunuri imobile partajul se numeste de bunuri coachizite si ambi proprietari sunt protejati pe investitia fiecaruia deoarece nu se pune problema ca vreunul dintre tineri sa-si inchipuie ca daca a avut terenul ii ramane si casa sau invers daca a construit casa poate sa absoarba si valoarea terenului.
Intabularea si autorizatia de constructie comporta amprenta vointei contractuale a tinerilor adica daca deja a fost intabulat terenul pe numele unuia , macar la depunerea acelor legate de autorizatia de constructie se poate declara ca aceasta a fost solicitata si de viitorul coporprietar al constructiei, deci nu este nici o problema.
insa ca orice constructie durabila este bine ca de la inceput aceasta sa se aseze pe o fundatie sigura iar in cazul lor un contract scris este mult mai bun decat o intelegere verbala, care nu valoreaza nici macar cat hartia pe care aceasta ar fi putut fi scrisa.
Nimeni si niciodata nu si-ar dori sa se ajunga la litigii care comporta complicatii legate de drept de superficie , de proprietate a materialelor a terenului, evaluari de investitii iesiri din indiviziune, etc.