avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Eploatarea angajatelor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Eploatarea angajatelor

Buna ziua,
Am o cunostinta care lucreaza intr-o firma privata.
Patronul firmei le obliga pe angajate sa ramana peste programul de opt ore care 2 ore pe zi ca sa suplineasca postul de secretara, adica sa raspunda la telefoane, sa faca cafele etc.
Astfel a intocmit un tabel unde in fiecare zi ii vine randul unei angajate sa stea inca 2 ore peste program.
Aceste ore nu sunt platite in nici un fel.
Ea si cu inca alte angajate avand copii mici care trebuie luati de la camin pana in ora 17.30, au cerut sa fie scoase din aceasta grila deoarece nu are cine sa ia copiii, iar patronul enervat le-a spus ca le va sanctiona cu 10% din retributia lunara ptr. nerespectarea ordinelor sale.
Intrebarea este:

-pe baza carei legi face asta, odata ce in contractul colectiv de munca nu este stipulat acest lucru?
-are dreptul sa aplice astfel de sanctiuni, in cazul in care nu vrei sa stai la "cheremul" lui???
Cel mai recent răspuns: ContSters61100 , utilizator 14:01, 20 Septembrie 2008
buna! imi pare rau sa vad ca se mai intampla si in alte parti astfel de nereguli. ceea ce pot spune e ca este ilegal tot ceea ce se intampla in acea firma. nu este firesc si nici legal ca sa se ramana peste program fara acordul angajatului si fara plata orelor suplimentare. eu va sugerez sa sesizati ITM-ul, care intr-o saptamana va veni in inspectie la acea societate si va aplica niste masuri. va asigur ca pe langa aceasta abatere, vor gasi si altele. Cand vor veni inspectorii, va trebui sa completati pe proprie raspundere o declaratie in care se va specifica orarul de lucru. este neaparat sa scrieti orarul exact, la ceea ce sa supune patronul (nu cel din contract, ci cel real). nu uitati ca este pe proprie raspundere declaratia, dar si anonima si nu va ajunge in mainile patronului. daca mintiti in decaratie (de dragul si frica patronului) si totusi in reclamatie spuneti ca va tine pe nedrept fara program, se anuleaza si e in zadar totul. eu am sesizat ITM-ul bucuresti care a redirectionat reclamatia catre localitatea mea, si pe langa ceea ce am mentionat eu ca neregula, au mai gasit si alte nereguli si au primit o amenda de minim 10 mil. plus spaga, din pacate, pe care au dat-o patronii ptr ca erau cunostinte vechi. ulterior am aflat ca ei stiau ca eu am depus plangere si m-au amenintat ca daca mai sesizez ink o data ITM-ul ma da afara si ca nu o sa imi gasesc nici un loc de munca in localitatea mea. am plecat de buna voie dupa jumatate de an, dupa ce mi s-a acrit de atatea nereguli fiscale si jigniri aduse colectivului feminin. LUPTA PTR DREPTURI. AVEM DREPTURI. tine-ma la curent cu ceea ce se intampla. sper ca ti-am fost de ajutor.
Multumesc oana...
dar cum putem sesiza ITM bucuresti, daca suntem din alta localitate?
Cum de depune plangerea?
Poate fi anonima?
eu am gasit online adresa de e-mail de bucuresti. relatiicupublicul@mmssf.ro . trebuie sa fie cu datele tale exacte (nume, prenume, adresa, domiciliu, buletin, numar telefon) si datele firmei (nume, cui, j, adresa, numar telefon). datele despre firma le poti gasi si pe ministerul de finante accesand linkul urmator: [ link extern ] ?
eu am gasit online adresa de e-mail de bucuresti. relatiicupublicul@mmssf.ro . trebuie sa fie cu datele tale exacte (nume, prenume, adresa, domiciliu, buletin, numar telefon) si datele firmei (nume, cui, j, adresa, numar telefon). eu prima data am trimis anonima si mi-au zis ca nu mi-o ia in eviodenta pt ca nu are datele mele de identificare. stai linistita, patronul nu va afla doar daca are pile, ca in cazul meu. rar oricum. dar risca asta si da sesizarea. iti vor trimite raspuns acasa, printr-o scrisoare recomandata daca este vreo problema in sesizarea ta. si o alta scrisoare o vei primi tot acasa dupa ce vor face inspectia, ca o concluzie la cele mentionate. Modelul plangerii poate fi cat mai simplu. Spune-l asa cum e, pe romaneste, tot. din ce oras esti?
eu si prietena mea suntem din valcea....
cam are relatii patronul firmei unde lucreaza ea...are peste tot: politie, parchet, minister....

Alte discuții în legătură

Program de lucru și de odihnă nerespectat de patron. ce putem face ca să-l determinăm să țină cont de codul muncii? Headshot Headshot Buna ziua. Lucrez in turism,ca ospatar,intr-un restaurant din Sinaia. Programul de munca al restaurantului este 11:00-24:00. Programul nostu,ca angajati,incepe ... (vezi toată discuția)
Sesizare itm ContSters74221 ContSters74221 buna ziua! doresc sa aduc la cunostiinta dumneavoastra modul de rezolvare a sesizarii mele de catre itm bihor si totodata sa intreb ce pot face in acest ... (vezi toată discuția)