avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Insotirea rezidentilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Insotirea rezidentilor

As dori sa stiu care este legea prin care se impune ca sotul/sotia cetatean roman sa insoteasca pe sotia/sotul cetatean strain cu drept de rezidenta in Romania atunci cand cel de-al doilea trebuie sa calatoreasca intr-un stat din Uniune (ex. Spania). Am tot cautat pe forum, prin legi, toata lumea vorbeste de aceasta lege, dar nu o pot gasi. Este e reala, sau este doar o gaselnita a sistemului, o bariera de care se loveste calatorul la mana diferitelor persoane cu exces de zel?

In alta ordine de idei, exista vreo imputernicire legala prin care reprezentantul unei companii de transport aerian poate decide daca un calator cu bilet, aflat deja la bordul aeronavei, care a trecut de controlul politiei de frontiera, nu poate parasi tara? Au companiile aeriene de transport regimul juridic pentru o asemenea decizie?

Cu speranta ca voi capata macar o indrumare, daca nu un raspuns, va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: tantinutzi , utilizator 12:14, 9 Octombrie 2011
Companiile de transport aerian nu sunt institutii ale statului cu atributii in acest sens.Acest cetatean -sot/sotie-ce nu face parte din spatiul UE are dreptul la calatorie in spatiul UE in conditiile tratatelor si conventiilor pe care UE le are cu statul din care face parte cetateanul respectiv-viza de intrare iesire,turistica,de serviciu,de tranzit,sa detina invitatie din partea unui cetatean UE,sa aiba anumite sume de bani asupra sa,etc.
Nici o companie de transport aerian nu poate refuza calatoria acestui cetatean daca respecta conditiile acestei companii,din moment ce politia de frontiera romana s-a pronuntat asupra valabilitatii documentelor de calatorie,permitandu-i iesirea din tara.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Octombrie 2011
andymaurul, utilizator
Andy, multam de raspuns.

Intrand in detalii, situtia expusa de mine mai sus este reala, nicidecum ipotetica. Sotia mea care are card de rezidenta pe teritoriul Romaniei de mai bine de un an de zile, a dorit sa calatoresca din Bucuresti spre Barcelona, a trecut de check-in, de politia de frontiera, era pur si simplu pe locul precizat pe biletul de calatorie cand un reprezentant al companiei aeriene a invitat-o sa paraseasca aeronava. Contactand telefonic personalul companiei mi s-a spus ca in concordanta cu legile in vigoare nu poate calatori atat timp cat nu este insotita de mine sau nu aduce o dovada ca eu o astept la locul de destinatie. Chiar au emis o hartie oficiala ca a fost data jos in baza Directivei 38/2004. Am citit si supra-citit aceasta directiva, am cautat pe pagina de internet a Ministerului Apararii Nationale conditiile ce trebuie indeplinite de membrii de familie non-cetateni UE ai unui cetatean al UE si tot ce pot sa inteleg este ca, in baza art. 10, Directiva CE nr. 38/2004, atunci cand un membru de familie are card de rezidenta poate calatori in spatiul Uniunii. Nu pot gasi nimic referitor la obligativitatea insotirii persoanei sau a dovezilor ce trebuiesc aduse.

Considerand tot ce s-a intamplat un abuz cel putin umilitor, daca nu ilegal, doresc sa ma informez cat mai bine inainte de deschiderea unei actiuni judecatoresti.

Inca o data, mi se pare cel putin bizar ca actiunea/hotararea de anulare a calatoriei a fost luata de biroul check-in a companiei de zbor si nicidecum de politie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am un prieten, cetatean țară terța casatorit cu cetatean roman, ... Armin.shir89 Armin.shir89 Am un prieten, cetatean țară terța casatorit cu cetatean roman, și deținător de permis de ședere pe termen lung în România. Săptămâna trecută ... (vezi toată discuția)
Plecare in strainatate a unui minor... andreabo89 andreabo89 buna seara... Prietena mea are 17 ani, si ar fi trebui sa vina in Italia de sarbatori, cu avionul, iar la agentie de voiaj i s-a spus ca anumite companii de ... (vezi toată discuția)
Calatorie minor in strainatate ruxandralider ruxandralider Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema : fostul meu sot locuieste in Anglia (Londra),din cate stiu cu un fel de \"viza de flotant \" si isi doreste ... (vezi toată discuția)