avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... terenuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

terenuri

o persoana fizica straina are dreptul sa cumpere terenuri pe teritoriul romaniei? stiu ca o persoana juridica are dreptul. daca are voie imi puteti spune ce articol din codul civil sau ce lege prevede acest lucru
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 17:29, 9 Octombrie 2011
Legea 312/2005

Art. 4
Cetateanul unui stat membru nerezident in Romania, apatridul nerezident in Romania cu domiciliul intr-un stat membru, precum si persoana juridica nerezidenta, constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru, pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor pentru resedinte secundare, respectiv sedii secundare, la implinirea unui termen de 5 ani de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Art. 5
(1) Cetateanul unui stat membru, apatridul cu domiciliul intr-un stat membru sau in Romania, precum si persoana juridica constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole, padurilor si terenurilor forestiere la implinirea unui termen de 7 ani de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica fermierilor care desfasoara activitati independente si sunt, dupa caz:
a) cetateni ai statelor membre sau apatrizi cu domiciliul intr-un stat membru, care isi stabilesc resedinta in Romania;
b) apatrizi cu domiciliul in Romania.
(3) Cetatenii statelor membre sau apatrizii cu domiciliul intr-un stat membru isi dovedesc calitatea de fermier care desfasoara activitati independente cu documente emise/eliberate de autoritatile competente din statul membru sau de provenienta. Apatrizii cu domiciliul in Romania fac dovada acestei calitati cu atestatul eliberat, in acest sens, de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
(4) Persoanele prevazute la alin. (2) dobandesc dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole, padurilor si terenurilor forestiere in aceleasi conditii cu cele aplicabile cetatenilor romani, de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
(5) Destinatia terenurilor agricole, padurilor si a terenurilor forestiere nu poate fi schimbata pe durata perioadei de tranzitie de catre persoanele prevazute la alin. (2).


Capitolul III - Dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor de catre cetatenii straini, apatrizii si persoanele juridice apartinand statelor terte


Art. 6
(1) Cetateanul strain, apatridul si persoana juridica apartinand statelor terte pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor, in conditiile reglementate prin tratate internationale, pe baza de reciprocitate.
(2) Cetateanul strain, apatridul si persoana juridica apartinand statelor terte nu pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in conditii mai favorabile decat cele aplicabile cetateanului unui stat membru si persoanei juridice constituite in conformitate cu legislatia unui stat membru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept achizitie proprietate ,cetateni straini kpas2005 kpas2005 Cetatenii straini ,membrii ue ,au dreptul de a cumpara teren intravilan?dar agricol?multumesc (vezi toată discuția)
Cetatenii straini pot cumpara teren in romania? dragmar dragmar Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca cetatenii straini pot achizitiona teren in Romania si in ce conditii. Multumesc. Cu stima, (vezi toată discuția)
Cetatean strain_ achizitie de imobil ? sza sza Buna ziua, As vrea sa stiu daca un cetatean strain poate achizitiona un imobil in Romania si daca poate dobandi dreptul de proprietate asupra terenului ... (vezi toată discuția)