avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... instrainare bunuri comune in timpul divortului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

instrainare bunuri comune in timpul divortului

buna ziua . sunt in divort. sotul a pus masina in vanzare fara acordul meu. avem de asemenea, o casuta din lemn,care valoreaza in jur de 40000 ron, construita pe un teren pe care l-a luat in concesiune pe 49 de ani, pe care vrea sa o treaca pe numele altcuiva ca sa nu o imparta cu mine la partaj. va rog sa-mi spuneti cum sa fac o actiune de asigurare dovezi pana la partaj.va multumesc anticipat.ally
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 17:14, 16 Septembrie 2008
Din fericire ,sotul dvs nu poate sa faca ca vrea cu bunurile dobandite in timpul casatoriei , intrucat acestea sunt , de la data casatoriei , bunuri proprietate comuna in devalmasie.
Pentru acte de dispozitie , in speta de vanzare -cumparare , pentru incheierea valabila de acte translative de proprietate este nevoie de acordul expres al celuilalt sot .
Sanctiune acestor acte este nulitatea relativa.
Deci nu functioneaza acel mandat tacit reciproc , cum este in cazul actelor administrative spre exemplu , acestea fiind de mai mica importanta.
Chiar daca le instraineaza , puteti introduce o actiune in revendicare impotriva tertilor dobanditori.
Mai mult de atat , daca s-a perfectat instrainarea , aveti dreptul la o suma proportionala contributiei dvs la achizitionarea bunului , care poate fi chiar 1/2 sau mai mult.
Mai mult de atat , sotul poate fi sanctionat conform legii penale , pentru furturi intre soti, infractiune sanctionata la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Puteti apela la un avocat pentru ajutor in acest sens .Succes:)
Din nefericire, sotul poate instraina linistit si in buna regula, cel putin autoturismul, intrucat mandatul se aplica chiar si in ipoteza despartirii in fapt, cata vreme se aplica prezumtia comunitatii de bunuri.
In ceea ce priveste terenul si constructia, legiuitorul a restrans in mod expres mandatul, astfel incat fara consimtamantul dvs nu va putea instraina/greva in mod valabil cabana respectiva. In situatia in care se va perfecta vanzarea fara acordul dvs, puteti cere anularea actului de instrainare, sanctiunea aplicabila fiind nulitatea relativa, cu regimul ei juridic, care monentan nu va intereseaza.

Pe moment nu vad rostul sau mai precis utilitatea constatarii existentei acestor bunuri, oricum se vor adminstra probe in cadrul procesului avand ca obiect partajul bunurilor comune, insa intr-adevar este o masura de precautie...
Si atunci, cerere la judecatoria in raza careia se afla bunurile, prin care solicitati incuviintarea efectuarea constatarii existentei acestor bunuri si solicitati delegarea unui executor judecatoresc pt efectuarea constatarii. Aratati motivele care stau la baza cererii dvs, respectiv existenta pericolului disparitiei acestor bunuri. In drept art. 240 C.pr.civ, nu stiu daca si cu cat se timbreaza, poate ne spune alt coleg.
Succes!
Ilincav are dreptate.
Consimţămîntul expres al soţului este cerut doar pentru acte de dispoziţie privind bunurilor imobile. În rest, operează prezumţia de mandat tacit.





ally_alex06 a scris:

buna ziua . sunt in divort. sotul a pus masina in vanzare fara acordul meu. avem de asemenea, o casuta din lemn,care valoreaza in jur de 40000 ron, construita pe un teren pe care l-a luat in concesiune pe 49 de ani, pe care vrea sa o treaca pe numele altcuiva ca sa nu o imparta cu mine la partaj. va rog sa-mi spuneti cum sa fac o actiune de asigurare dovezi pana la partaj.va multumesc anticipat.ally


B-) Rugati avocatul dvs sa REDACTEZE CAT MAI RAPID si sa introduca IMEDIAT actiunea in partaj bunuri comune la care sa anexati deja actele doveditoare privind bunurile comune - autoturismul (copie Talon -de ex) casuta ( autorizatie constructie ( o gasiti si la Primarie -fotografii ( faceti fotografii digitale si le scoateti la imprimanta format A4) etc.
Pana la solutionarea divortului, judecarea partajului poate fi suspendata la cererea dvs, insa realizati cel putin cateva avantaje::O
1. Ati realizat deja inceputul de probatoriu,( nu mai pierdeti timp cu alta actiune asigurare dovezi);
2. Ati deschis deja partajul si in caz de instrainare se poate nota litigiul impiedicand vinderea imobilelor
3. Daca a apucat sa le vinda, in partaj pe care il veti continua , cu ajutorul avocatului, veti beneficia de 1/2 din valoarea reala a acestor bunuri.

Nu neglijati asistenta si reprezentarea dvs de catre avocat cu experienta in instanta ! !

Nu faceti gresala pe care o fac multi justitiabil anume, aceea de a se rataci singuri prin duelul judiciar, riscand gafe si diminuari de drepturi.
Un onorariu avocatial este oricum rezonabil fata de eventualele diminuari de valori din proces pe care le puteti risca in ceea ce va priveste partajarea bunurilor ! :stunned:

Cu stima Avocat Anghelus Ion Gabriel

Subscriu la cele spuse de Anghelus si adaug:

- cerere de sechestru judiciar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare bunuri comune in timpul divortzului-legal? tudosemaria tudosemaria Buna ziua.Am completat cererea de divortz in urma cu 2 saptamani la judecatoria de sector,acolo unde amandoi avem domiciulil stabil. Am aflat ca sotul meu a ... (vezi toată discuția)
Rezolutiune contract vanzare cumparare autoturism danik28 danik28 in luna aprilie am incheiat un contract de vanzare cumparare pentru un autoturism, contract autentificat la un birou notarial. in ce conditii pot obtine ... (vezi toată discuția)
A vandut masina! nic1 nic1 buna ziua. problema mare! in timpul casatoriei am cumparat un autoturism.fiind despartiti in fapt, sotul meu a vandut masina tatalui lui fara stirea ... (vezi toată discuția)