avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... trecerea numelui tatalui pe certificatul de nastere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

trecerea numelui tatalui pe certificatul de nastere

Puteti sa-mi spuneti va rog ce acte trebuie sa depunem la Judecatoria sect. 4 pentru a inainta cererea de trecere a numelui tatalui pe certificatul de nastere a copilului? Mentionez ca copilul are 1 an si 8 luni, a fost nascut in afara casatoriei (mama biologica nu era casatorita la data nasterii copilului)iar la rubrica tatal copilului nu e trecut nici un nume. Tatal biologic a decis sa se casatoreasca cu mama biologica (lucru deja facut). In acelasi timp, prin aceeasi actiune judecatoreasca ,tatal doreste sa schimbe numele si prenumele copilului. Ce acte suplimentare trebuiesc depuse? Doar indicarea in cerere a acestei dorinte e suficienta?
Multumsc mult.
Cel mai recent răspuns: cucu_bau , utilizator 13:45, 19 Decembrie 2010
Metodologie nr. 1/1997 pt aplicarea unitara a dispozitiilor Legii 119/1996 cu privire la actele de stare civila.

Art. 76. - (1) Recunoaşterea făcută, la înregistrarea naşterii sau ulterior, de tatăl copilului născut în afara căsătoriei, se face prin declaraţia scrisă a acestuia, dată în faţa ofiţerului de stare civilă (anexa nr. 30), prin înscris autentic sau prin testament.
(2) Declaraţia de recunoaştere a unui copil din afara căsătoriei, autentificată, se poate depune, după înregistrarea naşterii, la oricare primărie, care o va trimite la primăria care are în păstrare actul de naştere al celui recunoscut, pentru a se face menţiunea de recunoaştere pe marginea actului respectiv. În acelaşi mod se înscrie şi menţiunea de recunoaştere făcută de un cetăţean străin.
(3) În cazul recunoaşterii prin testament, persoana interesată depune la primăria locului de domiciliu o copie legalizată, în extras, a testamentului, cuprinzând textul prin care se face recunoaşterea. Dispoziţiile alineatului precedent se aplică în mod similar.
(4) Menţiunea de recunoaştere poate fi operată şi din oficiu, în baza comunicării biroului notarial care a efectuat autentificarea declaraţiei sau a testamentului.
Schimbarea numelui de familie se poate face pe cale administrativa, conform O.G. 41/2003, art. 4, alin. 2, litera h.
Nu e nevoie de actiune in instanta daca si mama e de acord.
Pentru prenume, nu pot da o solutie, nu cunosc motivatia din spatele nevoii de schimbare, daca parintii sunt de acord etc.
VA multumesc pentru raspuns
Dar daca, parintii nu sunt casatoriti (traiesc in concubinaj) copilul minor cum poate lua nemele de famile al tatalui? (mama e de acord).
Tatal face o actiune in instanta de incuviintare a purtarii numelui.E simplu.Copilul devine cu numele tatalui,tatal este trecut la rubrica tatalui,numai mama ramane pe numele pe care l-a avut la nasterea copilului.

Alte discuții în legătură

Recunoasterea copilului carmesita carmesita Buna seara, ma numesc carmen si am o curiozitate. Se poate recunoaste un copil fata prezenta si consimtamantul tatalui de recunoastere? (vezi toată discuția)
Recunoastere tardiva a minorilor ninabv ninabv Buna ziua .Doresc si eu pe aceasta cale raspunsul la o problema nerezolvata anca.An anul 2002 am nascut 2 fetite gemene,dintr-o relatie de concubinaj.La acea ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil, schimbarea numelui ccristian63 ccristian63 am fost la spital sa recunosc copilul nascut in spitalul sf.panteliomn,dar mama copilului nu avea certificatul de nastere(nu il gasea),drept pt care nu m-au ... (vezi toată discuția)