avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cum pot transforma un SC in Cabinet Individual de ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cum pot transforma un SC in Cabinet Individual de Psihologie?

Buna ziua. Lucrez de 4 ani angajata ca psiholog in cadrul unui SC care presteaza servicii de natura psihologica, mai exact efectueaza testari psihologice pentru obtinere permiselor de cnducere. Laboratorul psihologic apartine de fapt unei scoli de soferi. Pina acum am obtinut autorizatii de functionare emise de catre Ministerul Transporturilor dar de acum nu mai putem face asta, conform legii 213/2004 (privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica) emisa de Colegiul Psihologilor din Romania in 27 mai 2004, trebuie sa infiintam cabinet individual de psihologie.Am prezentat problema colegilor juristi iar acestia din nu stiu ce motive nu reusesc sa gasesca solutii de rezolvare a problemei. Intrebarea mea este, care ar fi demersurile pentru a transforma SC-ul in cabinet individual de psihologie dar sa raman in continuare angajata in aceleasi conditii de pana acum. Asadar de ce acte am nevoie si care sunt demersurile care se impun? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 19:08, 16 Septembrie 2008
neica a scris:

Lucrez de 4 ani angajata ca psiholog in cadrul unui SC care presteaza servicii de natura psihologica, mai exact efectueaza testari psihologice pentru obtinere permiselor de conducere.


Societatea Comerciala este scoala de soferi sau este laborator psihologic ?

Laboratorul psihologic apartine de fapt unei scoli de soferi.


Ce inseamna apartine ? E integrat functional si juridic ? sau are activitate exclusiva pentru acea scoala de soferi ?

Pina acum am obtinut autorizatii de functionare emise de catre Ministerul Transporturilor dar de acum nu mai putem face asta, conform legii 213/2004 (privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica) emisa de Colegiul Psihologilor din Romania in 27 mai 2004, trebuie sa infiintam cabinet individual de psihologie.


Trebuie sa infiintati cabinet psihologic numai in cazul in care voiti sa activitati in regim de libera practica ( adica independent de scoala de soferi in regim de colaborare si cu posibilitati de a lucra si pentru alte scoli ).
Daca nu doriti libera practica in psihologie diploma de studii si aprobarile MIn. tranportului privind dotarea corespunzatoare si probabil un atestat de specializare ( daca exista asa ceva sunt de parere ca va ajunge sa desfasurati activitatea in conditiile legii )

Am prezentat problema colegilor juristi iar acestia din nu stiu ce motive nu reusesc sa gasesca solutii de rezolvare a problemei.


Specialistii in problema, membrii ai Colegiului psihologilor din Roamania, sunt cei mai potriviti sa va indrume in ceea ce aveti de facut. Fiecare profesie reglementata si organizata profesional are modele proprii de integrare juridica pentru libera practica care seamana destul de mult intre ele dar au si aspecte particulare distincte.


Intrebarea mea este, care ar fi demersurile pentru a transforma SC-ul in cabinet individual de psihologie


Dupa ce obtineti autorizare de libera practica si doriti inceperea activitatii sub forma de cabinet este necesara dizolvarea , lichidarea si radierea SC.

...dar sa raman in continuare angajata in aceleasi conditii de pana acum.


Sunt de parere ca dvs. vreti sa aveti un statut care nu poate fi realizat pentru ca modelele juridice de organizare si functionare sunt diferite.

Asadar de ce acte am nevoie si care sunt demersurile care se impun?


Cei mai in masura sa va indrume sunt specialistii din cadrul Colegiului Psihologilor din Romania.

Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Daca am inteles bine intrebarea dvs. este daca puteti transforma o societate comerciala in care faceti o activitate specializata, intr-o activitate independenta- profesie liberala? In cazul asta raspunsul este clar NU.
Veti putea dizolva si lichida societatea si de asemenea va veti putea organiza activitatea ca si cabinet individual.
Va multumesc mult pentru raspunsurile dumneavoastra. Trebuie sa va spun ca laboratorul psihologic a functionat din anul 2000 pina anul trecut ca fiind activitate secundara a scolii de soferi. Anual am obtinut certificatele de agreere din partea Ministerului Transportului, acest lucru a fost posibil pina anul trecut cind conform Ordin 2462/2006 a fost necesar sa avem obiect principal activitatea psihologica. Astfel patronul a infiintat laborator psihologic cu obiect principal activitate psihologica.Precizez ca examinarile psihologice desfasurate aici se adresa tuturor persoanelor cu funcţii în siguranţa circulaţiei rutiere nu doar solicitantilor permiselor auto. anul acesta cind am solicitat prin depunerea dosarului la Ministerul Transporturilor vizarea anuala a autorizatiei obtinute anul trecut am intimpinat dificultati legate de forma de exercitare a profesiei de psiholog noi neavind certificat de inregistrare la Colegiul Psihologilor.de aici am inteles eu :) nu si juristii firmei, ca trebuie sa trecem in una din formele de exercitare a profesiei de psiholog, adica acel cabinet individual. Va multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra.
Parerea mea e ca SC-ul poate sa ramana pe mai departe scoala de soferi.
Si separat de asta dvs. va infiintati una din formele de exercitare a profesiei de psiholog si colaborati cu SC-ul si pe mai departe (evident nu de pe pozitia de angajat).

Si apopos. Ordinul despre care vorbeati mai sus s-a abrogat prin ordinul 922/2007 pentru aprobarea Normelor privind aprobarea procedurilor de agreare de către Ministerul Transporturilor a unităţilor specializate medicale şi psihologice, în vederea examinării persoanelor cu funcţii care concură la siguranţa circulaţiei rutiere



Art. 10. - (1) În vederea obţinerii agreării pentru efectuarea examinărilor psihologice ale persoanelor cu funcţii, care concură la siguranţa circulaţiei rutiere, unitatea psihologică specializată trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) să solicite în scris agrearea;
b) să facă dovada că este organizată ca unitate psihologică specializată în una dintre formele independente de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de liberă practică sau în altă formă, conform reglementărilor legale în vigoare;
c) să facă dovada deţinerii unui spaţiu corespunzător desfăşurării activităţilor de examinare psihologică, conform reglementărilor legale în vigoare. Examinarea psihologică a persoanelor care concură la siguranţa circulaţiei rutiere se va efectua numai de către psihologi cu drept de liberă practică atestaţi în specialitatea psihologia transporturilor, conform unui program distinct faţă de celelalte activităţi psihologice;
d) să facă dovada deţinerii metodelor şi tehnicilor de evaluare şi asistenţă psihologică, utilizate în specialitatea psihologia transporturilor, avizate în condiţiile legii;
e) să prezinte certificatul de înregistrare a formei independente de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de liberă practică în Registrul unic al psihologilor cu drept de liberă practică din România, Partea a II-a, sau avizele de funcţionare ale structurilor de psihologie în care îşi desfăşoară activitatea psihologul cu drept de liberă practică salariat, după caz.
Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2008
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cabinet psihologic live_maz live_maz cum poate fi infiintat si de ce aviza are nevoie sa functioneze un astfel de cabinet? va multumesc (vezi toată discuția)
Aviz medical daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti unde este publicata lista oficiala a medicilor (cabinetelor)care elibereaza avize medicale sau psihologice. (vezi toată discuția)