avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce conditii trebuie sa indeplineasca ridicarea unei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce conditii trebuie sa indeplineasca ridicarea unei constructii, fata de vecini

Casa mea este o constructie de caramida, parter, tip vagon, avand calcanul pe hotarul cu proprietatea vecina, care este un spital. Aici, spitalul are o fasie de teren lunga pe toată intinderea de 20m a calcanului locuintei mele si lata de 5,3m la capatul dinspre spital si 4,5m la capatul dinspre strada, unde are una din multiplele porti de acces, dar pe care nu o foloseste.
Pe acesta fasie spitalul a inceput o constructie, parter, lunga de 18m si lata de 4,3m, dar nu lipita de locuinta mea, ci cu streasina catre calcanul meu. Intrucat constructia ocupa toata lungimea si latimea fasiei, peretele si streasina constructiei sunt foarte aproape de calcan pe toata lungimea lui. Acoperisul are intr-un capat doar 0,2m (20cm) distanta fata de calcanul meu iar in celalalt 0,7m (70cm).
In ceea ce ma priveste, ma ingrijoreaza starea ce urmeaza a o dobandi peretele calcanului meu (igrasiere, caderea tencuielilor, mucegairea), ca urmare a cresterii umezelei si disparitiei conditiilor de uscare minim necesare, dat fiind spatiul foarte ingust, umbrit si neaerisit, lasat pe toata lungimea si inaltimea calcanului. Cred ca ar fi fost corect lipirea calcanului constructiei spitalului de calcanul locuintei mele, sau pastrarea unei distante care sa asigure conditiile necesare uscarii.
Mentionez ca nu mi s-a cerut nici un fel de acord pentru aceasta constructie.

As vrea sa stiu daca am dreptul de a intreprinde vreun demers legal cu sanse de a remedia situatia?
Cel mai recent răspuns: doina_manuela , utilizator 22:54, 20 Octombrie 2011
Faceti o plangere la Primarie , disciplina in constructii sa i se ridice autorizatia si sa sisteze lucrarile ca nu a respectat distanta de 2 m . Streasina nu trebuie sa curga inspre dvs. de la aceasta distanta mica , ci inclinatia trebuia sa fie spre curtea lor.
Multumesc pentru raspuns!

Eu am trimis o scrisoare managerului spitalului, imediat ce au inceput fundatia constructiei, vazand ca au lasat o distanta incredibil de mica fata de calcan. L-am rugat sa revizuiasca planurile constructiei, in sensul de a o lipi de calcanul meu si a da scurgerea pe partea opusa, sau de a o indeparta la o distanta rezonabila.

Mi-a raspuns ca distanta la capetele constructiei este de 0,7m si respectiv 1,2m, si ca este o constructie provizorie … si au continuat lucrarile fara nici o modificare. Cand au pus acoperisul pe scheletul peretilor, distanta fata de calcan, la capetele constructiei, a ramas cea pe care am aratat-o mai sus: 0,2m si respectiv 0,7m.
In ce priveste provizoratul constructiei, pot spune ca pentru a face loc acestei constructii au demolat o alta constructie, mult mai mica, tot provizorie, care a durat totusi 12 ani. Or eu cred ca in noile conditii pentru deteriorarea calcanului este suficient si un an.

Am gasit in noul cod civil la art. 613 faptul ca arborii nu pot fi plantati la o distanta mai mica de 2m, dar referitor la constructii la art. 612 se spune ca „orice construcţii … se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege … „ Deci exista vreun act normativ care prevede altfel, adica alta distanta decat cea de 60cm din codul civil? (oricum acoperisul constructiei are deja mult sub 60cm pe o distantă destul de mare).

Totusi, in concluzie, care este distanta minima la care se poate amplasa o constructie fata de linia de hotar: 60cm sau 2m cum a spus dna. av. Cazacu Ioana?
Conform codului civil se poate construi astfel:
-Lipit la calcan(cu acordul notarial al dv.), si cu panta acoperisului spre incinta proprietatii.
-La minim 60 cm, dar fara ferestre cu deschidere. In acest caz,panta acoperisului poate fi spre hotar, fara a-l depasi, astfel incat "picatura(streasina) sa se afle pe terenul proprietarului constructiei.
-La minim 190 cm, pentru constructii cu ferestre care se deschid pe acea fatada.

In cazul dv, nu aveti ce le reprosa d.p.d.v legal, "picatura" cade in terenul lor....poate fi si la 5 cm de calcanul dv.!

Distanta de 2 m nu se regaseste in reglementarile urbanistice sau de alta natura, referitoare la amplasarea constructiilor.

Insa ati putea sa-i intrebati pe vecini daca poseda Autorizatie de constructie(si demolare), deoarece si constructiile provizorii necesita autorizare pentru constructie si demolare!;)
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2011
doina_manuela, utilizator
Multumesc pentru raspuns!

Vreau sa spun ca in cazul ploilor torentiale, tot mai dese in ultimul timp, apa care vine de pe acoperis are o asemenea viteza, incat din cauza distantei mici, sare peste jgheab si se opreste direct in calcanul casei mele. Deci sunt situatii cand apa scursa de pe acoperisul acestei constructii vecine cade pe fondul meu. Dar imi dau seama ca asertiunea din codul civil referiroare la caderea picaturii se refera la scurgerea pe verticala a stresinilor.

Intre timp am aflat ca in acea constructie spitalul doreste sa-si amplaseze … morga! Functionarea unei asemenea institutii nu necesita indeplinirea anumitor conditii, obtinerea unor avize speciale sau chiar acordul vecinilor? Ma gândesc ca la construirea unui restaurant probabil este necesar acordul vecinilor.
Morga(prosectura) este o parte componenta a functiunii spitalului, doar pentru pacientii care au fost internati.Este o zona de tranzit, pana ce mortii sunt ridicati de familie, dar nu mai mult de 24 ore.
Spre deosebire de restaurant, aceasta functiune nu este producatoare de zgomot.
Nu trebuie sa va fie teama de morga, eu am locuit 20 de ani langa un cimitir si nu m-a deranjat nimeni!:D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pante acoperisuri conform legislatiei Techno Techno Va salut, am o intrebare, vreau sa acopar un carport situat intre limita de proprietate (gard) si casa. Distanta intre gard si casa este de 3,60m. Intentionez ... (vezi toată discuția)
Vesnica streasina danydany danydany Buna ziua , Imi construiesc o casuta si langa casa vreau sa construiesc o anexa de 10-15 m lungime.(camera centralei , spatiu de depozitare lemne , un ... (vezi toată discuția)
Probleme cu vecinul! gabriella_blaga gabriella_blaga Buna ziua, sunt Gabriela si am o problema de rezolvat cu vecinul: doreste sa merg maine la Notar si sa dau semnatura ca sunt de acord sa construiasca. El are ... (vezi toată discuția)