avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... problema cu un teren...cum procedez ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

problema cu un teren...cum procedez ?

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu sfaturi despre cum trebuie sa procedez in urmatoarea problema:
Socrul meu detine o suprafata de teren.Pentru acest teren, detine titlu de proprietate emis in 1993.Terenul a fost al socrului lui.Nu a facut fisa cadastrala si intabulare.Nu l-a interesat pentru ca nu avea interesul sa-l vanda, etc.Terenul il folosea pentru cultivat porumb.

Acum cateva zile m-am deplsat impreuna cu el la fata locului, sa vedem ce mai e pe acolo....
Am constatat ca proprietarul terenului din stanga si-a vandut terenul.Noul proprietar din stanga intrase in dreapta, inghitind suprafata mea de teren.El a nivelat terenul, a imprejmuit cu gard de sarma si intentioneaza sa ridice o constructie.
I-am solicitat date, el a spus ca a cumparat terenul acum 1,5 ani si ca are actele in regula si ca are si autorizatie de constructie de la Primarie.

Primul drum l-am facut la Politie, unde am depus o plangere ca mi-a fost incalcata proprietatea.Am depus si la Primarie o solicitare de prezentare a situatiei proprietatilor si a atribuirii loturilor de teren din zona.

Intre timp am vazut o schita de la Primarie, e o poza facuta din avion cred, pe care sunt marcate terenurile din zona si numele proprietarilor si un numar pe fiecare parcela.SURPRIZA!Suprafata de teren a socrului meu NU FIGUREAZA pe acea schita....!!!Vecinii din stanga si din dreapta mea sunt trecuti acolo, lotul meu nu exista intre ei!Dar in titlul de proprietate pe care-l am sunt specificati ca vecini ai lotului meu de teren.Socrul meu totusi are titlu de proprietate pe acea suprafata si plateste regulat impozit la Primarie.

Am aflat ca si vecinul din dreapta are cadastru facut.Lotul meu fizic nu mai e acolo, pentru ca cel din stanga si din dreapta si-au facut fisele cadastrale si cand au batut tarusii.....lotul meu a disparut.!Eu nu am cadastru.Se poate sa aduc si eu un cadastrist sa-mi masoare lotul? Se baga vreunul peste masuratorile altora?

Cum trebuie procedat in continuare?
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2008
SebiManea, utilizator
Cel mai recent răspuns: SebiManea , utilizator 10:56, 17 Septembrie 2008
Terenul era si este agricol.Este inregistrat in registrul agricol la primarie.Am si o adeverinta eliberata in ianuarie 2008 care adevereste acest lucru.
Cred ca numai o actiune in justitie v-ar putea ajuta , prin care sa se stabileasca in baza unei expertize pozitionarea corecta a terenurilor in baza actelor de proprietate - cu vecinatati cu tot.
Dar primul pas ar fi acela de a solicita la Primarie toate datele despre loturile alaturate.
Mai puteti obtine d ela Cartea Funciara un extras pentru fiecare teren cu care va invecinati in care veti vedea care este suprafata de teren a fiecaruia.
Apoi trebuie pornit la lupta .
Am solicitat la Primarie extras de plan parcelar.Banuiesc ca asta cuprinde si vecinatatile, nu?
De la Cartea Funciara pot solicita acest lucru doar pe baza titlului de proprietate pe care-l detin?Nu ma trimit astia inapoi la Primarie si atunci nu am facut nimic?

Si daca incep o actiune in justitie, impotriva cui deschid proces? Impotriva Primariei, cadastrului, celor ce au ocupat terenul?Expertiza pe care o pot cere in justitie cine o face, in baza caror acte?

Multumesc de raspuns, mireladragu....
De la Cartea Funciara se poate cere de oricine un extras de carte funciara de informare cu privire la un teren. Se plateste o taxa, se completeaza o cerere si in 2 zile ese elibereaza acest extras.
Pe baza acestor extrase si a actelor dvs d eproprietate( titlu de proprietate, adeverinta, dovada platii impozitului = se face o cerere de rectificare carte funciara daca se dovedeste ca in aceste extrase apare si terenul dvs.
Vor fi cheati in judecata prorprietari terenurilor si primaria care a eliberat cadastru.
O alta alternetiva ar fi o actiune in revendicare, dar se timbreza la valoarea terenului.Aceasta actiune se formuleaza impotrivacelor care v+au ocupat terenul+ actiunea in revendicare este actiunea proprietarului neposesor impotriva posesorului neproprietar.
Expertiza va fi solicitata de catre dvs, incuvintata de catre instanta si va fi efectuata in baza tuturor actelor pe care le detineti dvs si a celorlalti proprietari , a actelor aflate la primarie, etc.
Multumesc mult pentru sfaturi.
Astept extrasul de plan parcelar de la Primarie si am sa fac si cerere pentru extras carte funciara de informare.E scumpa aceasta cerere?
Deci sa inteleg ca intai se clarifica cartea funciara si apoi se va face cadastru si intabulare?

Alte discuții în legătură

Cadastru dupa iesire din indiviziune ContSters246530 ContSters246530 Buna ziua, Dupa iesirea din indiviziune, prin hotarare judecatoreasca irevocabila, am contactat un expert cadastru pentru a depune actele la OCPI sa fac ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am o nelamurire. in urma partajului voluntar am impartit ... EWDW EWDW Buna ziua. Am o nelamurire. In urma partajului voluntar am impartit terenul bunicii in trei loturi. Cel din mijloc este al meu cu o suprafata mult mai mica, ... (vezi toată discuția)
Rectificare carte funciara? pe cine chem in judecata Borza Borza [b]Speta>[/b] Proprietarul unui imobil are inscrisa in CF o suprafata de 230 mp in urma masuratorii facuta de un ing cadastrist in realitate este de 360 mp. ... (vezi toată discuția)