avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii plata orelor suplimentare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

plata orelor suplimentare

Caz concret:sint asistenta medicala de laborator,norma mea este de 7 ore/zi,de luni pina vineri.De 2 ori pe luna,deoarece spitalul este unul de urgenta si nu are serviciu de urgente laborator,noi trebuie sa lucram simbata si duminica,DECI PESTE NORMA LUNARA.Daca pentru aceste zile in saptamina urmatoare zilelor de simbata si duminica lucrate ne luam 2 zile libere beneficiem de plata dubla a zilelor de simbata si duminica,sau nu? Doresc un RASPUNS CLAR SI LA OBIECT,CU CITATE DIN LEGISLATIE.Deci,zile de simbata si duminica lucrate de 2 ori pe luna,cu zile libere in primele doua zile ale saptaminii urmatoare-lucrez 4 zile,am liber 4 zile.Va rog mult sa ma lamuriti.....:(:sorry:#-o
Cel mai recent răspuns: didilinar , utilizator 09:29, 18 Octombrie 2011
Art. 119
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.

modificat de
Lege nr. 40/2011 – pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii din 31 martie 2011, M. Of. 225/2011 ;

Lege nr. 329/2009 – privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional din 5 noiembrie 2009, M. Of. 761/2009 ;

Art. 120
(1) în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 119 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
didilinar a scris:

Caz concret:sint asistenta medicala de laborator,norma mea este de 7 ore/zi,de luni pina vineri.De 2 ori pe luna,deoarece spitalul este unul de urgenta si nu are serviciu de urgente laborator,noi trebuie sa lucram simbata si duminica,DECI PESTE NORMA LUNARA.Daca pentru aceste zile in saptamina urmatoare zilelor de simbata si duminica lucrate ne luam 2 zile libere beneficiem de plata dubla a zilelor de simbata si duminica,sau nu? Doresc un RASPUNS CLAR SI LA OBIECT,CU CITATE DIN LEGISLATIE.Deci,zile de simbata si duminica lucrate de 2 ori pe luna,cu zile libere in primele doua zile ale saptaminii urmatoare-lucrez 4 zile,am liber 4 zile.Va rog mult sa ma lamuriti.....:(:sorry:#-o





ART.137Codul Muncii:
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.




ART.120 CCMNRS:

2) Pãrţile semnatare ale prezentului contract colectiv de muncã recunosc, de comun acord, cã activitatea prestatã sâmbãta, duminica şi în alte zile în care, potrivit legii, nu se lucreazã, asigurã continuitatea asistenţei medicale şi de îngrijire, dupã caz.




ART.108 Contractul Colectiv de Munca la nivel de ramura sanitara

ART. 108
(1) Personalul care îşi desfãşoarã activitatea în 1 sau 2 schimburi, în unitãţi cu activitate de 5 zile pe sãptãmânã, beneficiazã de repaus sãptãmânal sâmbãta şi duminica.
(2) Personalului care îşi desfãşoarã activitatea în zilele de sâmbãtã, duminicã şi sãrbãtori legale i se asigurã repausul sãptãmânal în alte zile din cursul sãptãmânii urmãtoare.
(3) Pentru personalul care lucreazã în ture, se asigurã cel puţin de 2 ori pe lunã repausul sãptãmânal sâmbãta şi duminica.


Concluzie,nu este vorba despre ore suplimentare,ci despre continuitatea activitati,asa incat avand in vedere prevederile Codului Muncii art.137, art.108al.(2) si art.120 CCMNRS,rezulta ca pt. sambata si duminica lucrata veti primi 2 zile libere in decursul saptamanii urmatoare cele in care le-ati efectuat,iar sporul care se acorda posibil sa va fie precizat chiar in cim ul dvs.Dupa cum se observa,contractul colectiv nu face nicio referire la spor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
ContSters136493, utilizator
deci din ceea ce am inteles eu trebuie sa imi iau zile libere,in saptamina urmatoare zilelor de simbata si duminica lucrate si sa primesc un spor,corect? dar tot nu m-ati lamurit....zilele de simbata si duminica imi vor fi platite dublu,sau nu? asta ma intereseaza .de aceea doresc un raspuns clar,da sau nu?pentru ca eu consider ca daca spitalul are nevoie de mine IN TIMPUL MEU LIBER,LEGAL trebuie sa ma stimuleze sa vin la servici,deci sa ma plateasca dublu,nu considerati ca asa este corect? oriunde in lumea asta,daca o persoana lucreaza pentru ca este absolut necesara continuitatea in munca ESTE RETRIBUIT DUBLU,DEOARECE TIMPUL LIBER LEGAL FIECARE ARE DREPTUL SA IL PETREACA CUM DORESTE.eu cunosc caz concret,o asistenta din sua,spital de stat,care lucreaza doar simbata si duminica,deci intra in tura simbata dimineata si pleaca acasa luni dimineata si este salarizata ca si cind ar merge la servici cite opt ore,de luni pina vineri.deci asta inseamna ca pentru orele de simbata si duminica este platita dublu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
didilinar, utilizator
Eu v-am indicat exact articolul din Contractul Colectiv de Munca /ramura sanitara valabil in prezent,in care se precizeaza ca personalului care îşi desfãşoarã activitatea în zilele de sâmbãtã, duminicã şi sãrbãtori legale i se asigurã repausul sãptãmânal în alte zile din cursul
sãptãmânii urmãtoare,fara nicio referire la sporul care s-ar acorda pt. astfel de situatii.

De altfel,in Legea 284/2010,Anexa III,CAP.II,art.2al(1)(2)se precizeaza:

Art. 2. - (1) Munca prestată de personalul din unităţilesanitare, de asistenţă socială şi de asistenţă medico-socială, învederea asigurării continuităţii activităţii, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, înconformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, încadrul schimbului normal de lucru, se plăteşte cu un spor de 100% din salariul de bază al funcţiei îndeplinite.
(2) Munca astfel prestată şi plătită nu se nu se compensează şi cu timp liber corespunzător.


Deci ori se platesc cu un spor de 100% sambetele/dumincile fara a mai primi liber,ori nu se plateste spor si se primeste liber in compensatie in alte 2 zile din cursul saptamanii.

Concret,in cazul dvs. ati lucrat 16ore s/d ,vi se platesc aceste ore,iar in cursul saptamanii urmatoare primiti 2 zile libere,sau ati lucrat 16 ore,vi se platesc 32,fara a mai primi liber in saptamana urmatoare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
ContSters136493, utilizator
Art. 9 din Legea 285/2010 privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice
(1) In anul 2011,
munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator.
....

Alte discuții în legătură

ore supimentare efectuate simbata si duminica dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Am urmatoarea situatie. Un salariat a efectuat in luna decembrie 8 ore suplimentare simbata si 8 ore de Craciun. In luna ianuarie, dupa ... (vezi toată discuția)
Plata sarbatorilor legale ce pica simbata si duminica dijmarescu dijmarescu Buna, Este legal daca un angajator alege intre a plati angajatii care lucreaza intr-o zi de sarbatoare legala ce pica sambata sau duminica doar cu spor de ... (vezi toată discuția)
Plata orelor lucrate sambata si duminica Cunim Cunim Programul meu este asa: 2 zile lucrez ,8 ore, 2 zile consecutive am liber ( bugetar Dar activitatea nu poate fi intrerupta) . Evident. prind o sambata sau o ... (vezi toată discuția)