avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata sarbatorilor legale ce pica simbata si duminica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata sarbatorilor legale ce pica simbata si duminica

Buna,

Este legal daca un angajator alege intre a plati angajatii care lucreaza intr-o zi de sarbatoare legala ce pica sambata sau duminica doar cu spor de sarbatoare legala (aceasta in cazul in care nu poate acorda zi libera in urmatoarele 30) fara a mai acorda si spor de simbata sau duminica?
Sau trebuie sa acorde spor dublu de simbata/duminica si de sarbatoare legala, chiar daca CCM nu prevede acest spor dublu?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: dijmarescu , utilizator 14:27, 6 Iunie 2011
Daca sporul este de minim 75% din salariul de baza atunci este legal.
Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca suplimentara dijmarescu dijmarescu Buna ziua Am urmatoarea situatie O societate/regie , de pilda Compania Apa, are o spartura si este nevoita sa cheme salariati de acasa dupa orele de program ... (vezi toată discuția)
Ore sambete si duminici albert56 albert56 Buna Ziua!Am o intrebare pentru cine poate sa-mi de-a un raspuns competent!Lucrez la o firma foraj marin!sindicatul si semnat CCM cu patronatul in cARE SE ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare negut_dorina negut_dorina As dori sa stiu cu cat se platesc orele suplimentare in zilele lucratoare in procent?dar orele lucrate sambata si duminica (vezi toată discuția)