avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... infierea nui copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

infierea nui copil

vreau sa infiez copilul sotiei mele, care il are din prima casatorie{ sotul traieste inca} ce trebuie sa fac? cum trebuie procedat?
Nu se mai poate trece peste acordul tatalui? Ma rog, al celuilalt parinte...
In nicio circumstanta? :O
Asa cum a postat si Nicoleta, art. 13 din Legea nr.273/2004 prevede ca, in mod exceptional, instanta judecatoreasca poate trece peste refuzul parintilor firesti sau, dupa caz, al tutorelui de a consimti la adoptia copilului, daca se dovedeste, prin orice mijloc de proba, ca acestia refuza in mod abuziv sa-si dea consimtamantul la adoptie si instanta apreciaza ca adoptia este in interesul superior al copilului, tinand seama si de opinia acestuia data in conditiile art. 11 alin. (1) lit. b), cu motivarea expresa a hotararii in aceasta privinta.

In cazul adoptiei copilului de catre sotul parintelui sau, consimtamantul parintelui firesc se da in fata instantei judecatoresti odata cu solutionarea cererii de incuviintare a adoptiei.
Ba da, se poate.
In mod normal adoptia este in interesul copilului. Interesul asta trebuie sa primeze. Daca are un parinte pe care nu l-a vazut niciodata, pe care nu l-a interesat nimic din viata copilului normal ca instanta ar trebuie sa dispuna "in mod exceptional".
Trebuie facut un dosar din care sa reiasa clar reaua vointa a parintelui firesc.

AVLIL a scris:

Nu se mai poate trece peste acordul tatalui? Ma rog, al celuilalt parinte...
In nicio circumstanta? :O
Daca părintele sau părinţii decăzuţi din drepturile părinteşti sau cărora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor părinteşti păstrează totusi dreptul de a consimţi la adopţia copilului (art 12) va dati seama cam cat de ... exceptionala ar trebui sa fie motivarea hotararii prin care judecatorul ar trece peste refuz?

Un lucru e sigur: nu merge cu motivari de genul: nu-l iubeste... nu l-a interesat...
Ultima modificare: Joi, 18 Septembrie 2008
romascanu, moderator
Da, si eu sunt de acord ca trebuie destule probe in dosarul asta. Dar, imposibil nu e pentru ca am vazut.

Alte discuții în legătură

Adoptie ContSters70444 ContSters70444 Buna ziua, Am doi copii din prima casatorie, de 11 si 8 ani, incredintati spre crestere si educare mie conform unei H.J. Din a doua casatorie mai am inca un ... (vezi toată discuția)
Infiere minor 10 ani incredintat tatalui. AdyW AdyW As dori sa stiu ce proceduri trbuiesc urmate pt infierea copilului care mi-a fost incredintat prin sentiinta de divort, apoi din nou in urma unui proces de ... (vezi toată discuția)
Adoptia copilului sotului Universul_tau Universul_tau Buna seara! Imi puteti spune, va rog, daca o persoana poate adopta copilul sotului sau? Care este procedura? Care este temeiul juridic al acestei actiuni. ... (vezi toată discuția)