avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Exceptie lipsa calitate procesuala activa
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Exceptie lipsa calitate procesuala activa

buna ziua.
am si eu o nelamurire
am introdus la instantele de judecata mai multe cereri de reexaminare a sanctiunii contraventionale solicitind preschimbarea sanctiunii de munca in folosul comunitatii in amenda motivat de faptul ca contravenientul refuza sa se prezinte.
Am motivat cererea in baza art 21 din OG 55/2002.
La unele instante mi-a fost admisa cererea la unele respinsa iar la altele a fost invocata lipsa calitatii proc active.
mentionez faptul ca cererea a fost facuta in numele comunei reprezentata prin primar.
Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: rataxen , utilizator 18:57, 16 Octombrie 2011

Calitatea procesuala activa o are reclamantul si este reglementata in art.41 si urm. Cod de Procedura Civila. .El trebuie sa fie titularul dreptului care face obiectul judecatii.Deci care are interesul a-si valorifica un drept subiectiv civil, cerand concursul organelor de justitie .
Aveti in vedere si art. 137 ,138, 155 din Codul de procedura civila.

Uzati si de practica favorabila pe care o aveti de la alte instante!

multumesc pentru raspuns
ce am omis sa spun este faptul ca amenzile contraventionale au fost date de catre politie, noi am facut adrese de preschimbare in MFC deoarece aceste amenzi nu au fost achitate ulterior datorita refuzului de a executa acele ore stabilite prin mandat am solicitat preschimbarea MFC in amenda .
cred ca instanta la asta se refera la faptul ca nu noi am dat amenda desi suntem directi interesati deoarece amenda se face venit la bugetul local.
In cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, organul din care face parte agentul constatator va sesiza instanta de judecata pe a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia, in vederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, tinandu-se seama de partea din amenda care a fost achitata. .. Art. 9 alin. (3) din OG nr. 2/2001

Asadar , numai isntitutia din care face parte agentul constatator poate face propunerea de inlocire a amenzii cu munca in folosul comunitatii.
domnul meu aici este vorba de cerere de reexaminare privind inlocuirea sanctiunii din MFC in amenda motivat de faptul ca, contravenientul refuza sa se prezinte pentru executarea orelor de MFC, in speta art 21 og 55/2002
Calitatea procesuala activa o poate avea primarul, unitatea de politie sau conducerea unitatii la care contravenientul avea obligatia sa se prezinte si sa presteze activitatea in folosul comunitatii.

Alte discuții în legătură

Cerere preschimbare munca in folosul comunitatii in amenda rataxen rataxen Buna seara. Cine ma poate ajuta si pe mine cu un model de cerere preschimbare munca in folosul comunitatii in amenda. Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Cum solicit inlocuirea amenzii contraventionale cu munca in folosul comunitatii? aidu aidu Am omis sa solicit in timpul procesului, iar instanta mi-a respins apelul. Mai pot acum solicita, spre exemplu prin contestatie la executare, sa fie ... (vezi toată discuția)
Refuzul de a executa sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii MihaDrag MihaDrag va rog sa-mi spuneti ce se intampla cand debitorii refuza sa efectueze mandatele pt munca in folosul comunitatii reprezentand amenzi contraventionale ?se va ... (vezi toată discuția)