avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum solicit inlocuirea amenzii contraventionale cu ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum solicit inlocuirea amenzii contraventionale cu munca in folosul comunitatii?

Am omis sa solicit in timpul procesului, iar instanta mi-a respins apelul.
Mai pot acum solicita, spre exemplu prin contestatie la executare, sa fie convertita amenda contraventionala in munca in folosul comunitatii??art. 9 alin. 1-3 Ordonanta 2/2001, intrucat nu dispun de mijloace materiale si financiare pentru plata acesteia.

In cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, organul din care face parte agentul constatator va sesiza instanta de judecata pe a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia, in vederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, tinandu-se seama de partea din amenda care a fost achitata.
Ultima modificare: Luni, 15 August 2016
aidu, utilizator
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 10:14, 23 August 2016
Transformarea amenzii in ore munca in folosul comunitatii se dispune numai de catre instanta de judecata
Potrivit art.9 al.3 din OG 2/2001 modificata si completata prin art. unic din Legea nr 352/
21.07.2006 in cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, organul din care face parte agentul constatator va sesiza instanta de judecata pe a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia, in vederea inlocuirii amenzii, cu sanctiunea obligarii acestuia la prestarea unei activitati in folosul comunitatii tinandu-se seama de partea din amenda care a fost achitata.
Este necesar ca instanta sa constate ca dv nu aveti bunuri in evidenta,nu obtineti salarii,
indemnizatii,nici ajutor de social,respectiv daca nu exista posibilitatea executarii silite,urmeaza sa se dispuna transformarea amenzii in ore munca in folosul comunitatii
Regimul juridic al sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii este reglementat in OG nr.55/2002,act normativ care prevede ca
prestarea unei activitati,in folosul comunitatii este o sanctiune contraventionala care se stabileste intotdeauna alternativ cu amenda, dar se aplica numai de instantele de judecata prin hotarare irevocabila data in conditiile art.7-13 din OG 55/02.

Aceasta sanctiune poate fi prevazuta numai in legi sau in OG prin care se stabilesc si se sanctioneaza anumite fapte ce constituie contraventie,adica in acte normative speciale.
Conform art.9 al.1 si 2 din OG 2/2001 modificata la zi
"prestarea unei activitati in folosul comunitatii poate fi stabilita numai prin lege si numai pe o durata ce nu poate depasii 300 de ore,iar sanctiunea prevazuta la al.1 se stabilesc alternativ cu amenda


Deci retin ca organul de executare poate sa ceara instantei inlocuirea amenzii cu munca in folosul comunitatii. Eu nu pot sa cer direct instantei?
Pot insa sa fac cerere la Primarie in acest sens? :)

Si cum se stabileste daca organul de executare e Primaria sau ANAF??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt urmarile neachitarii unor amenzi contraventionale? andya20 andya20 in momentul de fata cunosc 2 persoane care nu si-au achitat nici o amenda pe care au luat-o in trafic din 2003 respectiv 2005. suma totala la una din persoane ... (vezi toată discuția)
Prescriptie! goldfish goldfish va rog din suflet sa ma ajutati cu 2 raspunsuri pt. intrebarile mele: 1.in ce termen se prescrie executarea sanctiunii amenzii ... (vezi toată discuția)
Transformarea amenzilor in munca in folosul comunitatii anapop92 anapop92 Buna ziua! Sunt proaspat angajata intr-o primarie la urmarire impozite si taxe si inca nu imi e foarte clar mersul lucrurilor. Deci, am o multime de amenzi ... (vezi toată discuția)