avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Vanzare fara factura
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Vanzare fara factura

Buna ziua,


Este legal sa vand fara factura daca clientul este de acord? Pot face asta?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: elenaa_a , utilizator 19:12, 8 Aprilie 2011
Depinde în ce sistem vindeţi.

Dacă aveţi un magazin de vînzare cu amănuntul, nu vă obligă nimeni să emiteţi factură (cu excepţia situaţiei în care cumpărătorul solicită factura). Ar fi la limita absurdului ca, în cazul acestui gen de comerţ, factura să fie obligatorie.

matusa.raluca a scris:

Buna ziua,


Este legal sa vand fara factura daca clientul este de acord? Pot face asta?

Multumesc mult!




Factura se emite obligatoriu de catre firmele inregistrate in Romania in scopuri de TVA atat pentru evidentierea TVA colectata cat si pentru inregistrarea veniturilor aferente livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii.

Factura se emite si pentru situatiile in care nu exista obligatia colectarii TVA, cum ar fi de exemplu, operatiunile de livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere a TVA, scutite fara drept de deducere a TVA sau neimpozabile in Romania.

Nu sunt obligate sa emita facturi firmele care realizeaza urmatoarele tipuri de operatiuni:

- transportul persoanelor cu taximetre;

- transportul persoanelor pe baza biletelor de calatorie sau a abonamentelor;

- livrarile de bunuri prin magazinele de comert cu amanuntul si prestarile de servicii catre populatie, consemnate in documente, fara nominalizarea cumparatorului;

- livrarile de bunuri si prestarile de servicii consemnate in documente specifice.

Totusi, obligatia emiterii de facturi pentru operatiunile enumerate anterior intervine in momentul in care beneficiarul solicita factura in mod expres.

ATENTIE!
Firmele care nu au obligatia sa emita factura trebuie sa inregistreze veniturile realizate zilnic pe baza monetarului, a chitantei, a raportului zilnic emis de casa de marcat si a altor documente specifice activitatii desfasurate.
Buna ziua!
Intamin urmatoarea situatie: am cumparat parchet in valoare de 5.000 RON in decembrie, de la o firma care ne-a propus sa facem tranzactia fara factura. Fiind vorba de o suma importanta, am acceptat, oamenii parand de incredere. Este luna Aprilie, iar ei au livrat doar jumatate din parchet si nimeni nu mai raspunde la telefon..
Stiu ca ne-am asumat niste riscuri in momentul in care am acceptat propunerea, dar as vrea sa stiu unde sa ma adresez pentru o plangere, sau cum sa procedez, macar sa-i demonstrez ca daca nu-si indeplineste promisiunea, risca un control fiscal/amenda.. orice.. Ce drepturi am eu ca si consumator in acest moment ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bonuri de taxi mutzunake mutzunake Buna ziua, Conform HG 105/2009 bonurile fiscale nu mai sunt considerate documente justificative , fara factura sau decont de cheltuieli insotitoare . Dar ... (vezi toată discuția)
Facturi externe optionale sob sob Buna ziua, As avea o intrebare legata de modalitatea de facturare catre firme extracomunitare (SUA, Canada). Societatea comerciala cu sediul in Ro, ... (vezi toată discuția)
Facturi gresite loko loko Am achiziotionat un soft de facturare in octombrie anul trecut. Dupa 8 luni am sesizat ca din cele cateva sute de facturi cateva zeci au data de expediere ... (vezi toată discuția)