awbdan a scris:
toate aceste instructiuni ne ar fi de un real folos daca ne ati face referiri si unde , in ce texte de lege se regasesc, mai ales cel cu ce acte trebuie sa aiba agentii la ei si daca sunt obligati sa le arate.
Cand suntem opriti de politisti pe motivul depasirii vitezei legale avem dreptul sa le cerem: certif de omologare a aparatului radar de catre Biroul Roman de Metrologie Legala, buletinul de verif metrologica in termen de valabilitate, 12 luni de la data efectuarii verificarii, si autorizatia de operator radar pentru cel care incheie procesul-verbal. Lipsa unuia dintre aceste documente trebuie prevazuta de noi (sau de politist, la cererea noastra) la rubrica “alte mentiuni”
Daca in partea stanga jos a fotografiei apare litera “T” aparatul nu si-a terminat autotestarea (
conform 3.2.6 din NML 021-05 - Cinemometrul trebuie să fie prevăzut cu o funcţie de autotestare, care să poată pune în evidenţă orice defect sau dereglare funcţională, ce pot avea influenţă asupra exactităţii de măsurare.Această funcţie trebuie să fie activată automat la fiecare punere în funcţiune a cinemometrului, având şi posibilitatea de a fi activată manual de către operator, ori de câte ori se consideră necesar. În cazul depistării unor defecte sau dereglări funcţionale, acestea vor fi semnalate iar funcţionarea cinemometrului va fi blocată. ),iar potrivit normelor, masuratorile nu pot reprezenta probe pentru aplicarea legislatiei rutiere (mai apare si o dunga alba care este exact peste ultima cifra din viteza prevazuta pe mijlocul fotografiei).
Politistii nu au voie sa foloseasca aparatul radar scos de pe suport pt ca nu se respecta unghiul de incidenta si nici nu au voie sa foloseasca un paravan pe care sa-l ridice la apropierea vehiculului.
Radarul de tip stationar (
conform 3.8.2 din NML 021-05 - Amplasarea cinemometrelor care funcţionează în regim staţionar trebuie făcută astfel încât să se evite poziţionarea lor în apropierea surselor puternice de radiaţii electromagnetice (emiţătoare de radio sau televiziune, linii electrice de înaltă tensiune, etc.) nu poate fi amplasat in apropierea unei surse puternice de radiatii electromagnetice, adica un stalp de radio, televiziune, telefonie mobila sau, cel mai des, o instalatie electrica de inalta tensiune. Aparatul radar trebuie sa fie cel putin la 200 m de instalatia electrica de inalta tensiune, in afara campului electromagnetic (pt ca cei mai multi politisti pandesc la margine de drum, mereu exista stalpi de elctricitate prea aproape de ei...). Daca fasciculul radarului este indreptat spre instalatia electrica de inalta tensiune in timpul masurarii - ceea ce se poate determina foarte usor si din fotografie - atunci distanta la care trebuie sa fie amplasat aparatul radar stationar creste pana la 400-500 m functie de unghi.
Daca un agent constata contraventia, dar PV este intocmit de un alt agent (situatia in care se transmite viteza prin statie), PV este nul si in urma contestatiei instanta va dispune anularea, va anula si amenda si punctele. (
conform O.G 2/2001, art. 21. - (1) In cazul in care prin actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiilor nu se prevede altfel, agentul constatator, prin procesul-verbal de constatare, aplica si sanctiunea. )
Agentul constatator are obligatia sa aduca la cunostinta contravenientului ca are dreptul de a avea sau nu obiectiuni pe care sa le inscrie la rubrica „alte mentiuni” sub sanctiunea nulitatii PV. (
conform art.16,alin.7 din O.G.2/2001)
documentele pe care le solicitam sa ne fie aratate, nu sunt secretizate si de aceste documente depinde capacitatea functionarului public de a-si desfasura atributiile de serviciu intr-un mod cat mai legal si de aceea este recomandat,din pct de vedere moral,sa le prezinte ptr a inlatura orice suspiciune cu privire la faptul ca ar fi aplicat abuziv legea,iar daca nu prezinta contravenientului ca nu vor muschii lui,le va prezenta obligatoriu in instanta,daca vrea sa inlature ”acuzatiile” care se aduc
....faptul ca agentul refuza sa prezinte aceste documente,dovedeste din start ca abuzeaza, si acest aspect poate fi folosit impotriva intimatului,in instanta.Din moment ce nu a vrut sa le prezinte cand i-au fost solicitate,inseamna ca avea ceva de ascuns,si daca nu,pur si simplu nu a vrut sa le prezinte ca pe haina sa scria ”politia romana”...deci nu vad sa existe vreo scuza...nu noi suntem in slujba lor ci ei in slujba noastra,si ”pe banii nostrii” cred ca putem avea pretentia sa fim tratati cu respect,nu? ;)