avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CIC

Buna ziua !
Am urmatoarea situatie :
Un angajat a devenit parinte. Sotia nu lucreaza si nu a lucrat nici inainte de a deveni mama. Angajatul ( tatal copilului ) ar dori sa beneficieze de acel stimulent de insertie in cuantum de 500 lei lunar, fara a i se suspenda CIM, deci lucrand si obtinand venituri din salariu , in continuare.
Se poate ? Pana cand copilul implineste un an sau doi ?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:56, 18 Octombrie 2011
Poate primi stimulentul de insertie doar daca sta in concediul de cresterea copilului 1 an.
1. Conform OUG 111/2010 tatal poate opta pentru CCC pana la 1 an si daca reia activitatea inainte sa implineasca copilul 1 an va primi un stimulent de insertie de 500 lei lunar pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.

2. Dar tatal poate obtine acest stimulent si fara sa intre efectiv in CCC, asa cum precizeaza Ordinul MMFPS 1474/2010:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

3. Deoarece mama nu a putut beneficia legal de concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie) tatal poate beneficia de CCC sau de stimulentul de insertie incepand cu ziua in care s-a nascut copilul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie dan123456 dan123456 daca optez pe un an pt indemnizatia de crestere a copilului dupa cat timp pot sa renunt la indemnizatie ca sa pot sa primesc suplimentu de 500 de lei? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil sabina84 sabina84 Intrebarea mea este,care sunt pasii care trebuie sa-i faca pentru a beneficia de CCC in situatia urmatoare; Copilul este nascut la data de 15 sept.2014 ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil croberta croberta Mama se prezinta la serviciu dupa cele 42 zile de la nastere. Tatal solicita mai intai stimulent si apoi concediu crestere copil pana la 1 an. In acest caz ... (vezi toată discuția)