avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... distrugere?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

distrugere?

buna ziua
intr-o seara in timp ce plecam de la o bere unul dintre prieteni a fost deranjat de faptul ca un sofer incerca sa parcheze pe trotuar. Dintr-un impuls prost stapanit am vrut sa arunc tigara (aprinsa) in parbrizul omului. Tigara a nimerit in masina si a facut o gaura in bordul de plastic al masinii. A venit politia si mi-a luat datele. Ce ar mai fi de facut acum? Eu ma gandeam sa incerc sa il gasesc pe om si il despagubesc. Puteti sa ma sfatuiti va rog?

va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: imb , utilizator 17:06, 18 Septembrie 2008
Cel de-al doilea impuls, de a cauta persoana si a o despagubi, este cel corect. Puteti sa mergeti la politie si sa solicitati datele celuilalt si sa aratati ca doriti sa-l despagubiti.
Nu e vorba despre infractiunea de distrugere (art. 217 Cod pen.) pentru ca aceasta pedepseste distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuintare a unui bun apartinand altuia daca si numai daca sunt savarsite cu intentie, or din ceea ce ati scris nu rezulta ca ar exista dovezi ca ati actionat cu intentie.
Cautati persoana pagubita, despagubiti-o si faceti o hartie de mana in care aceasta sa scrie ca a fost despagubita de d-voastra si ca nu mai are alte pretentii.
va multumesc foarte mult.
o sa incerc sa iau legatura cu politia pentru a ajunge la persoana (desi la momentul asta habar nu am unde trebuie sa merg / sa sun).
Buna ziua !
In cazul acestei fapte, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate (ce trebuie depusa in termen de 2 luni de la savarsirea faptei) iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
In opinia mea, poate fi considerata distrugere in sensul art. 217 din Codul penal deoarece pt. a exista aceasta infractiune faptatrebuie savarsita, intr-adevar cu intentie, insa intentia poate fi nu numai directa (cand faptuitorul prevede rezultatul faptei sale si il urmareste) ci si indirecta, atunci cand faptuitorul prevede rezultatul faptei sale, nu il urmareste dar accepta producerea lui. Ma rog, atitudinea psihica a faptuitorului, din care sa rezulte forma de vinovatie, se analizeaza in raport cu modul de savarsire a faptei, etc.....
In rest, sunt de acord cu dl. u.b.i.k., cautati persoana pagubita si desdaunati-o pentru ca oricum, orice fapta a omului care cauzeaza altuia un prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara (998 C. civil) iar aici actiunea civila se prescrie in 3 ani. Si omenia mai impune repararea pagubei, nu numai legile...
va multumesc si dumneavoastra pentru raspuns.

am fost la circa de politie de care tine locul evenimentului si am incercat sa iau legatura cu prejudiciatul (in cazul in care acesta ar fi depus o plangere politia ar fi putut sa il anunte). nu depusese (inca) nici o plangere asa ca am inregistrat o sesizare in care lasam nr de telefon pt contact in cazul in care ar depune plangere.
Cred ca ar fi ceva sanse sa il gasesc si seara tarziu in aceeasi zona. O sa merg in seara asta ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hartuire , amenintare , distrugere. Georgian_p Georgian_p Buna ziua , Am si eu o problema si v-as ruga sa imi dati un sfat in acest sens. De cateva zile niste drogatii din cartier au impresia ca eu i-am ... (vezi toată discuția)
Daune provocate de vecinii din bloc Xantipa Xantipa As dori sa aflu temeiul legal in baza caruia pot actiona in instanta vecinul de deasupra apartamentului meu care,refuzand sa remedieze defectiunea de la ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa pentru distrugere george979 george979 Buna seara acum 2 zile am rupt intentionat oglinda retrovizoare a unei masini am fost dus la politie pentru a da declaratie si am fost trimis acasa . as vrea ... (vezi toată discuția)