avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... termen emitere decizie concediere colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

termen emitere decizie concediere colectiva

Daca o societate cu capital maj. de stat doreste sa faca concedieri colective la anumite locuri de munca, incepand cu sf.anului (31.12.2011) la ce data trebuie emisa comunicarea preavizarii de 20 zile lucratoare? Se poate emite decizia de concediere odata cu comunicare preavizarii in care sa se mentioneze in mod expres ca la data expirarii preavizului isi produce efectul decizia? Pentru decizia de concediere cf.art.65,nu exista specificat in lege un termen de comunicare, ca in cazul deciziei de sanctionare. Persoanele disponibilizate sunt din judete indepartate si este greu sa comunic decizia la sf.anului, mai usor ar fi odata cu comunicarea preavizului.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:18, 18 Octombrie 2011
Instiintarea de preaviz va trebui s-o emiteti cu ceva timp inainte de a incepe perioada de preaviz ..

De fapt, puteti proceda astfel , avand in vedere ca instiintarea de preaviz nu este reglementata de niciun text de lege ...
Emiteti direct decizia de concediere , in care mentionati in plus perioada de preaviz si data cand incepe termenul de prevaiz , plus data incetarii raportului de munca ... de exemplu :

Art. 1. Începând cu data …................. salariatului ......indeplinind funcţia de ........................ la S.C. ........................................………..... i se acorda un preaviz de 20 de zile lucratoare, conform art. 73 din Codul Muncii. Perioada de preaviz fiind de la .... la ....

Art.2 C.i.m. al dlui/dnei .... înregistrat la ITM .................. cu nr.........../.............. si în registrul general de evidenta a salariatilor cu nr. ......./..................., înceteaza la data ......................, data la care expira preavizul de 20 zile lucratoare, acordat conform art. 73 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.
Multumesc pentru promptitudine si competenta!

As vrea totusi sa mai intreb:
In situatia in care la nivelul unitati sunt cateva posturi vacante la distante foarte mari de locul de domiciliu al persoanelor concediate colectiv, inaintea preavizarii, se mai intocmeste notificare cu lista posturilor vacante cu conditia optarii in 3 zile lucratoare in vederea ocuparii unuia din posturi?
Puteti sa le comunicati lista posturilor vacante .. Codul Muncii nu prevede o astfel de situatie in cazul concedierilor colective ...

Art. 74
(1) In termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectiva are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba.
(2) In situatia in care in perioada prevazuta la alin. (1) se reiau aceleasi activitati, angajatorul va transmite salariatilor care au fost concediati de pe posturile a caror activitate este reluata in aceleasi conditii de competenta profesionala o comunicare scrisa, prin care sunt informati asupra reluarii activitatii.
(3) Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 5 zile calendaristice de la data comunicarii angajatorului, prevazuta la alin. (2), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.
(4)) In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajati rechemati la munca Diana_B Diana_B Buna ziua, Ce obligatie are angajatorul fata de angajatii ale caror posturi au fost desfiintate datorita desfiintarii punctului de lucru in situatia in care ... (vezi toată discuția)
Codul muncii - angajari dupa concedieri ticunascu ticunascu daca au fost facute concedieri colectve la o societate pe mai multe functii, dupa cat timp se pot face angajari pe aceliasi functii? (vezi toată discuția)
Reangajarea unui salariat concediat broscuta21 broscuta21 nul trecut am concediat 2 salariati, pt motive care nu tin de persoana lor (prin restructurare de post). Acum, conducerea ar vrea sa angajeze niste oameni. ... (vezi toată discuția)