avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă jurisprudenta ccr
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

jurisprudenta ccr

Buna seara!
O intrebare simpla (cred eu):
Cat de obligatoriu este ca CCR sa tina cont in luarea unei decizii de propria jurisprudenta?
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 17:12, 30 Octombrie 2011
Eu cred ca este obligatoriu,pentru ca vedeti dupa fiecare Decizie prin care se pronunta dispozitia legala analizata nu mai este pusa in discutie cu ocazia altei invocari in fata Curtii.Deciziile in cauza au autoritate de lucru judecat.Concluzia este urmatoare ,trebuie si este obligatoriu sa tina seama de propria jurisprudenta.
Va multumesc.
In principiu asa o fi dar ma interesa daca este pe undeva statuata aceasta obligativitate.
Daca va referiti la Curtea Constitutionala jurisprudenta sa este general obligatorie...chiar si pentru ea.
Se produc efecte juridice erga omnes.

Ar fi bine sa dati un caz concret pentru a se intelege exact ceea ce va intereseaza raportat la un caz concret.
Cu tot respectul av. Lascoschi, atata vreme cat judecatorii de Curtea Constitutionala vor fi desemnati prin vointa unor politicieni aiurea, consecintele deciziilor acestora vor fi contrare in primul rand Constitutiei si, ulterior cetateanilor, ale drepturilor lor. Altfel, sunt de acord cu opinia dvs. privind deciziile CCR care sunt, general obligatorii!
Cu acelasi respect va pot raspunde ca, chiar daca sunt desemnati politic judecatorii Curtii Constitutionale stiu sa faca in asa fel incat sa respecte Constitutia Romaniei.

Alte discuții în legătură

Decizii ale curtii constitutionale handsu handsu Exista vreo constrangere legala pentru cazul in care nu se respecta,nu se aplica o decizie a Curtii Constitutionale ? In caz contrar acestea ar fi doar ... (vezi toată discuția)
Exceptia de nelegalitate - utila sau nu in cauza? aadynna aadynna daca printr-o decizie a ICSJ articole dintr-un ordin au fost considerate nelegale....iar intr-o alta cauza depun o copie de pe respectiva decizie....mai este ... (vezi toată discuția)
Jurisprudenta cjce -izvor de drept sau nu? Antoanela Geaman Antoanela Geaman Avand in vedere ca Romania este membra a U.E si conform art 148 alin 2 din Constitutia Romaniei: [i](2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor ... (vezi toată discuția)