avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesire din tara minor cu parintele care-l are in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesire din tara minor cu parintele care-l are in ingrijire

Am inteles ca, potrivit noului Cod Civil, pentru ca un minor sa-si insoteasca parintele caruia ii este incredintat in calatorii in afara granitelor, va avea nevoie de semnatura celuilalt parinte; in aceste conditii, cum se procedeaza in urmatoarele situatii:

1. Parintele care nu are copilul in ingrijire refuza sa-si dea acordul ?

2. La fel, daca respectivul nu este de gasit-refuza contactul cu fostul partener?

3.Este plecat in strainatate si este de acord cu calatoria, dar numai impreuna cu el si cand doreste el?

4. Parintele la care domiciliaza copilul poate interzice fostului partener sa paraseasca tara, in vederea exercitarii de catre acesta a responsabilitatii comune: dus la medic, dus la fotbal, spalat haine, etc.?
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2011
Martonze, utilizator
Cel mai recent răspuns: alejandra , utilizator 19:10, 11 Decembrie 2011
1. Decide instanta
2. Decide instanta
3. Decide instanta
4. Nu poate interzice parasirea tarii a fostului partener.
Nu exista asa ceva. Dimpotriva, conform noului cod civil autoritatea parinteasca se exercita in comun de ambii parinti
Nu va intelegeti, decide instanta
"Nu exista asa ceva. Dimpotriva, conform noului cod civil autoritatea parinteasca se exercita in comun de ambii parinti"

Autoritatea parinteasca se exercita in comun de ambii parinti automat? Banuiesc ca doar daca instanta a decis, ca ambii parinti beneficiaza de custodie comuna legala (autoritate parinteasca). In cazul proceselor judecate dupa vechiul Cod, cred ca ramane la fel ca si pana acum, adica cine are in ingrijire minorul, pleaca cu copilul in strainatate cand vrea.

"4. Nu poate interzice parasirea tarii a fostului partener. "

Pai in cazul asta, legea este grav discriminanta si inainte de toate contravine interesului major al copilului atat de mult "aparat". Legea doar incurajeaza drepturile parintelui necustodian si totodata il incurajeaza sa fie iresponsabil.

Dupa cate stiu, atat legislatia de specialitate cat si psihologii sunt de acord, ca interesul major al copilului consta in stabilitate si un mediu previzibil si sigur, precum si un program cat de cat regulat. Ori Noul Cod CIvil ce face ? Constrange si limiteaza atat drepturile copilului cat si al parintelui custodian (care e pedepsit daca cumva nu este acasa la ora de vizita), iar celuilalt ii da libertate deplina, vine si pleaca cand vrea. Ceea ce este in DETRIMENTUL MAJOR AL COPILULUI, care se va simti parasit de cate ori celalalt lipseste si se va simti oarecum invadat, cand "dragostea" celuilalt revine mai puternica decat niciodata.

Concluzie: daca este legamant, pai legamant sa fie. Dar la acest legamant sa aiba ambii parteneri atat responsabilitati cat si drepturi comune. Daca unul isi ia mai multe libertati, sa poata sa si le ia si celalalt.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2011
Ecaterinaa, utilizator
Instanta nu acorda custodia comuna, ea poate acorda in situatie exceptionala doar custodia unica. Custodia comuna este acordata de lege.

Art. 397. - După divorț, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinți, afară de cazul în care instanța decide altfel. Exercitarea autorității părintești de către un singur părinte

Art. 398. -
(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanța hotărăște ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinți
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creștere și educare a copilului, precum și dreptul de a consimți la adopția acestuia. Exercitarea autorității părintești de către alte persoane


4. Nu poti interzice unei persoane libera circulatie doar pentru ca are un copil si parintele care are domiciliul minorului nu este de acord ca el sa plece.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
"4. Nu poti interzice unei persoane libera circulatie doar pentru ca are un copil si parintele care are domiciliul minorului nu este de acord ca el sa plece."

Pai sa circule liber, dar in acest caz sa i se retraga automat drepturile prevazute in autoritatea parinteasca comuna.
Sau sa o luam altfel. Nu poti interzice libera circulatie a copilului (care este o persoana cu drepturi depline), doar pentru ca are un parinte la care nu domiciliaza si care nu este de gasit sau nu este de acord ca el sa plece.

Alte discuții în legătură

Buna ziua,ești cu fostul meu concubin am căzut de comun acord ... Andreea1816 Andreea1816 Buna ziua,ești cu fostul meu concubin am căzut de comun acord sa îmi predea custodia ei,oare voi putea pleca cu fiica mea fara acordul lui? Mulțumesc (vezi toată discuția)
Probleme custodie copil PAVEN ANA MARIA PAVEN ANA MARIA As dori sa va cer sfatul intr-o problema de familie. Sora mea a divortat in urma cu doi ani obtinand custodia deplina asupra copilului , care anul acesta ... (vezi toată discuția)
Procura pentru obtinerea custodiei exclusive georgetasolo georgetasolo Buna ziua, am obtinut de la fostul sot, de care sunt divortata din sept.2012, procura prin care declara ca este de acord sa imi cedeze custodia exclusiva a ... (vezi toată discuția)