avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... probleme custodie copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

probleme custodie copil

As dori sa va cer sfatul intr-o problema de familie. Sora mea a divortat in urma cu doi ani obtinand custodia deplina asupra copilului , care anul acesta implineste 14 ani. Tatal copilului nu mai vrea sa-i plateasca pensie de intretinere , spunand ca va cere instantei custodia comuna asupra copilului. Vreau sa precizez ca relatia tata- copil este foarte tensionata , copilul fiind de-a dreptul foarte stresat. In toata perioada de la divort pana in prezent fostul sot al surorii mele i-a urmarit unde mergeau, cand soseau acasa , cand iesea copilul de la scoala , cu cine se juca, etc, chiar le-a facut si poze, vine la iei seara la ore nepotrivite.Precizez ca prin sentinta de divort ( divort cu acordul partilor ) nu s-a stabilit un program de vizita al minorului . Sora mea s-a recasatorit de curand si s-a mutat cu copilul la actualul sot care se poarta foarte bine cu copilul si acesta este de-a dreptul ingrozit ca trebuie sa mearga doua saptamani pe luna sa stea cu tatal lui. Ce poate sa faca sora mea sa ramana cu custodia deplina asupra copilului ?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:14, 7 Iunie 2012
Chiar daca va obtine ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun, domiciliul copilului va ramane la mama, " custodia " comuna nu inseamna ca acest copil se va plimba cu rucsacul in spinare de la un parinte la altul.
Minorul va fi audiat in camera de consiliu, se va efectua o ancheta sociala, se va stabili un program pt ca baiatul sa petreaca timp si cu tatal lui, insa se va avea in vedere interesul copilului , nu al tatalui.
Autoritatea parinteasca exercitata in comun, presupune ca ambii parinti sa ia decizii ( si impreuna cu copilul) in privinta copilului, spre binele lui. Cand exista divergente, se apeleaza la instanta.. daca de ex mama si copilul vor sa se stabileasca in nordul tarii si tatal nu e de acord.
Tatal crede gresit ca daca va exercita impreuna cu mama drepturile parintesti, nu va fi obligat la plata pensiei, daca nu contribuie la intretinerea copilului

Ultima modificare: Marți, 5 Iunie 2012
gi-jane2, moderator
Plata pensiei de intretinere poate fi stabilita de catre instanta de judecata, din oficiu , chiar daca autoritatea parinteasca va fi exercitata de catre ambii parinti.

Obligatia legala de intretinere poate fi indeplinita prin plata unei sume sau in natura.

Autoritatea parinteasca este exercitata numai de catre unul dintre parinti in cazuri de exceptie, cand este primejduita buna crestere si educatie a copilului minor printr-o conduita abuziva ,nefireasca.

Instanta de judecata poate dispusa ca autoritatea parinteaca sa fie exercitata de catre ambii parinti.
Va fi stabilit un program de vizitare.
Ce presupune asa -zisa " custodie comuna? "
Art. 483

Autoritatea părintească

(1) Autoritatea părintească este ansamblul de drepturi şi îndatoriri care privesc atât persoana, cât şi bunurile copilului şi aparţin în mod egal ambilor părinţi.

(2) Părinţii exercită autoritatea părintească numai în interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, şi îl asociază pe copil la toate deciziile care îl privesc, ţinând cont de vârsta şi de gradul său de maturitate.

(3) Ambii părinţi răspund pentru creşterea copiilor lor minori.

Autoritatea părintească sau responsabilitatea părintească (numită și autoritate parentală sau responsabilitate parentală) reprezintă ansamblul de drepturi și îndatoriri pe care un părinte le are cu privire la copilul său. Autoritatea părintească include printre altele încredințarea copilului, supravegherea acestuia, deciziile cu privire la religia copilului, la intervențiile medicale, întreținerea și educația copilului. Ea se poate defini ca puterea atribuită părinților prin care li se permite acestora să decidă în privința întreținerii, supravegherii, educației și locuinței copilului. Aceasta putere este destul de vastă, un copil fiind considerat de lege sub autoritatea părinților până atinge vârsta majoratului. Autoritatea parentală comună înseamnă egalitatea drepturilor și îndatoririlor tatălui și mamei în educația copiilor. În condiții excepționale autoritatea parentală poate fi delegată către alte persoane decât părinții copilului (wikipedia)

[ link extern ]
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort si pensie alimentara zainescu2014 zainescu2014 fata mea nu mai locuieste cu ginerele de 1 an de zile si au 1 copil de 5 ani .ei locuiesc in orase diferite.divortul trebuie neaparat sa fie intentat in orasul ... (vezi toată discuția)
Drept tutelar pablo68 pablo68 Buna ziua.am o problema privind custodia (germ. sorgerecht ) la 3 copii asadar pe scurt: sunt acum doar cetatean german - de origine romana din brasov ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj- cum se impart bunurile? talmacel talmacel Buna seara, Va rog sa imi spuneti daca vreau sa divortez ,dar fac 5 ani in septembrie 2012si nu mai vreau sa astept pana atunci cum se impart bunurile? ( ... (vezi toată discuția)