avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumpararea unui apartament pentru parinti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumpararea unui apartament pentru parinti

Am urmatoarea dilema. Vreau sa ii ajut pe parintii mei sa cumpere un apartament (in care sa si locuiasca), participand cu 50% din suma necesara.

1. Pot sa fiu atat eu, cat si mama mea (cea care are jumatate din bani) proprietari in acelasi timp?

2. Punand raul inainte, daca unul din parinti moare, cum pot sa il protejez pe cel ramas in viata de pretentiile de mostenire ale fratelui meu? Daca acesta is va cere dreptul si implicit vanzarea apartamentului?
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2011
mb3_48900, utilizator
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Silvia Hulpus , Consilier juridic 03:14, 19 Octombrie 2011
Puteti fi co-proprietar cu mama dvs. La decesul mamei, sotul supravietuitor va avea dreptul la 2/8 iar dvs. si fratele 3/8 fiecare.

Dupa decesul mamei si dezbaterea succesiunii puteti cere iesirea din indiviziune cu obligatia platii unei sulte catre tata si frate conf. cotei fiecaruia.
De asemenea, daca aveti motive sa credeti ca fratele va poate face "surprize neplacute", puteti face un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager, in care dv veti cumpara (nuda proprietate) iar mama dv. uzufructul viager (dreptul de folosinta al apartamentului, cat ea va trai), dupa moartea acesteia, apartamentul revenindu-va in deplina proprietate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere florin_pelin1968 florin_pelin1968 Am incheiat un CONTRACT DE INTRETINERE cu parintii mei prin notariat cu extras de carte funciara-dreptul de uzufruct viager rezervat parintilor(imi cer scuze ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire apartament cumparat cu drept de uzufruct viager ! irinel8 irinel8 Buna seara, va rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri in legatura cu speta urmatoare: In anul 1995 parintii mei au cumparat un apartament printr-un contract de ... (vezi toată discuția)
Titlu de propietate danaoz danaoz buna!tatal meu a cumparat o casa de la bunicii mei,dar cand a facut contract de vanzare-cumparare le a dar dreptul la o camera,am putea sa vindem casa daca ei ... (vezi toată discuția)