avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 332 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Forta majora
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Forta majora


In cazul contractelor part-time exista interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

Care sunt cazurile de forta majora aplicabile in dreptul muncii? Unde gasesc definitia?


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:41, 19 Octombrie 2011
Esre vorba de incendiu, inundatii, cutremur si altele asemenea.
Asa inteleg si eu, insa as dori o definitie data de lege.
Intrati pe
www.advocate.ro/cabinet_avocat_cuvant_Forta_majora_
si pe
www.avocatnet.ro/content/for...

Definitia juridica = (asig.) - situatie invocata de una din parti, dovedita cu documente emise de autoritati publice competente, imprevizibila la data incheierii politei, neasteptata, independenta de vointa partilor, care a impiedicat una din parti sa isi indeplineasca obligatiile contractuale, desi a depus toate diligentele necesare in vederea indeplinirii obligatiilor respective.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Nu exista niciun text de lege care sa se refere la forta majora ca definitie , insa doctrina si practica judiciara considera in unanimitate ca forta majora este o imprejurare de fapt imprevizibila si de neinlaturat, care impiedica in mod obiectiv si fara nicio culpa din partea debitorului executarea obligatiei contractuale a acestuia (practic, imposibilitatea obiectiva de executare a obligatiei, determinate, in lipsa oricarei culpe a debitorului, de un eveniment de forta majora).


In Romania, cazurile forta majora se certifica exclusiv de catre Camera de Comert si Industrie din Romania, care la randul sau are obligatia sa obtina avize prealabile de la autoritatile administratiei publice sau alte organisme ale statului, dupa caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspundere pentru cazul de forta majora marianna marianna intr-un contract de leasing financiar imobiliar este stipulat ca utilizatorul va suporta orice risc, inclusiv forta majora este legal? (vezi toată discuția)
Exemple cazuri de forta majora mihaimatiesm mihaimatiesm In codul muncii prevede ca angajatii nu pot fi chemati din concediu, decat in caz de forta majora. Ati putea sa-mi dati exemple de cazuri de forta majora? (vezi toată discuția)
Executare silita pensionar GinaKel GinaKel Buna ziua, As avea nevoie si eu de un ajutor. In speta, tatal unui amic a fost pacalit de niste indivizi sa faca un imprumut de la banca, precum si un ... (vezi toată discuția)