avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... creanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

creanta

Cu putin inainte de divortul care a intervenit acum 5 ani, sotia (se poate proba ca a facut-o fara stirea sotului) a luat din banii comuni o suma mare de bani pe care i-a dat cu titlu de imprumut altei persoane. De putin timp el a aflat, a gasit actul care mentioneaza ca fosta sotie a dat acei bani cu imprumut.
El poate intenta acum o actiune civila impotriva acelei persoane pt a recupera acesti bani?
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2011
ulises10, utilizator
Cel mai recent răspuns: ulises10 , utilizator 19:51, 14 Noiembrie 2011
am gasit ca "termenul de prescripție curge de la data nașterii dreptului la acțiune"
dar nu inteleg cand se naste dreptul la actiune in cazul meu.
1. se poate considera ca termenul de prescriptie curge de la data cand reclamantul (adica sotul) a aflat ca fosta sotie a dat din banii comuni o suma cu imprumut debitorului, dupa care nu i-a mai recuperat de la acesta? se poate considera aceasta data ca data nasterii dreptului la actiune?
2. se poate considera ca termenul de prescriptie curge de la data (cu peste 5 ani in urma) cand fosta sotie a dat acea suma din banii comuni (era in timpul casatoriei) fara stirea sotului si nu i-a mai recuperat, dar nici nu i-a spus nimic sotului?
3. banuiesc ca reclamantul trebuie sa initieze actiunea impotriva debitorului care nu a inapoiat banii comuni fostei sotii. fosta sotie in ce postura trebuie pusa, alaturi de reclamant, s-au alturi de debitor?

nu exista sanse pentru recuperarea sumei de bani.
actiunea poate fi introdusa de catre imprumutator (sotia).
actule e autentic (facut la notar) ?
ce termen se prevede pentru restituirea sumei de bani ?

este un act autentic de v-c facut la notar intre fosta sotie (deci dupa ce s-a divortat de mine) in calitate de cumparatoare si vanzatorii (prin reprezentanti) unui apartament. nu este un contract de imprumut. nu se prevede termen de restituire. dar se recunoaste un imprumut dat de fosta sotie in timpul casatoriei cu mine, din banii comuni, cand ea nu avea nici un fel de venit, doar eu.

reproduc: pretul declarat al acestei vanzari este de 20000 lei, suma pe care noi, reprezentantii vanzatorilor am primit-o integral de la cumparatoare azi ........2007, data autentificarii prezentului contract. Noi, partile contractante, declaram ca acesta este pretul real al vanzarii si are aceasta valoare intrucat prin contractul de vanzare cumparare autentificat sub numarul ..../2005 de biroul notarial public din ................................................, apartamentul a fost cumparat de sotii ..........(actualii vanzatori)...... cu banii imprumutati de la cumparatoarea din prezentul act, .....(fosta mea sotie).... care la acea data era in imposibilitatea de a cumpara acest apartament.

ce parere aveti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Introducerea in partaj a unui imobil dobandit dupa divort, dar platit cu banii comuni cuziamusia cuziamusia Se poate include intre bunurile a partajar un imobil dobandit de catre fosta sotie, dupa divort, dar platit 100% cu banii comuni obtinuti in timpul ... (vezi toată discuția)
Partaj bun propriu, cumparat dupa divort, dar platit inainte de divort cu banii comuni ContSters101235 ContSters101235 Sunt disperat si scriu in acest forum cu speranta ca totusi cineva ma poate sfatui cum sa procedez pt a introduce intre bunurile partajabile unicul bun cu ... (vezi toată discuția)
Obligatii comune sotilor J.M. J.M. Buna ziua! Am si eu o nelamurire si sper ca pe aceasta cale sa si rezolv acest lucru. Este vorba despre o hotarare jud. def si irevoc privitoare la inapoierea ... (vezi toată discuția)