avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA declaratia 390
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

declaratia 390

#-oprestator roman platitor de tva emite factura pt (concret) lucrari de zugraveli, gresie, faianta catre un beneficiar platitor de iva in Italia .Factua este emisa fara tva in val de 11679 euro (50.369 lei .Va rog frumos daca se poate un raspuns concret- 1) se declara in 390 la P (prestari servicii)? 2) este corect intocmita factura fara tva?? de mentionat ca beneficiarul italian este valid in urma verificarii vies iar furnizorul roman este platitor de tva.Multumesc mult dar am apelat pt ca prevederile di codul fiscal sant formulate in asa maniera ca nu mai intelegi nimic.Inca o data multumiri si sa aveti o zi buna
Cel mai recent răspuns: viorel_georgescu53 , utilizator 19:05, 8 Noiembrie 2011
De doua ori DA.
1. acest tip de servicii nu se inscriu in decl. 390, incadrandu-se la exceptiile de la art. 133, alin 4 cod fiscal.
2. daca imobilul asupra caruia au avut loc lucrarile de modernizare este situat in italia, ati facturat corect fara tva, daca este situat in romania, trebuia facturat cu tva 24%.

art. 133, alin 4 cod fiscal
Prin excepţie de la prevederile alin. (2) şi (3), pentru următoarele prestări de servicii, locul prestării este considerat a fi:
a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestările de servicii efectuate în legătură cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experţi şi agenţi imobiliari, de cazare în sectorul hotelier sau în sectoare cu funcţie similară, precum tabere de vacanţă sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregătire şi coordonare a lucrărilor de construcţii, precum serviciile prestate de arhitecţi şi de societăţile care asigură supravegherea pe şantier.

pct 14 din norme
(1) Serviciile prevăzute la art. 133 alin. (4) din Codul fiscal fac excepţie de la regulile generale prevăzute la art. 133 alin. (2) şi (3) din Codul fiscal în ceea ce priveşte stabilirea locului prestării. Aceste servicii nu se declară în declaraţia recapitulativă menţionată la art. 156^4 din Codul fiscal, indiferent de statutul beneficiarului, şi nici nu se aplică prevederile referitoare la înregistrarea în scopuri de taxă, care sunt specifice prestărilor şi achiziţiilor intracomunitare de servicii.

@rodicel: va rog mare atentie la raspunsuri pentru ca aceastea trebuiesc argumentate.
daca tot facem o treaba pro bono aici pe forum, macar sa o facem cu profesionalism.
sper sa nu mi-o luati in nume de rau.
multumesc pentru intelegere!
Aveti perfecta dreptate, @xerxes , de acum incolo asa voi face...felicitari pentru raspunsul argumentat, chiar ma bucur ca ati indreptat greseala mea...nu mi-am dat seama ca este o exceptie de la regulile generale!
multumesc foarte mult pentru raspunsul dvs. In situatia incare am declarat totusi aceasta operatiune in decl 390 ce se mai paote face??sa o transmit inca o data decl 390 cu sume 0 (zero) ca rectificativa , pentru a corecta pe cea initiala??sau ce urmari ar putea avea declaratia facuta ??inca o data multumiri
Art. 219^1 Contravenţii în cazul declaraţiilor recapitulative
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declaraţiilor recapitulative reglementate la titlul VI din Codul fiscal;
b) depunerea de declaraţii recapitulative incorecte ori incomplete.
(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează astfel:
a) cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul săvârşirii faptei prevăzute la alin. (1) lit. a);
b) cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei în cazul săvârşirii faptei prevăzute la alin. (1) lit. b).
(3) Nu se sancţionează contravenţional:
a) persoanele care corectează declaraţia recapitulativă până la termenul legal de depunere a următoarei declaraţii recapitulative, dacă fapta prevăzută la alin. (1) lit. b) nu a fost constatată de organul fiscal anterior corectării
;
b) persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corectează declaraţiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.
(4) În cazul aplicării sancţiunii amenzii prevăzute la alin. (2), contravenientul are posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal de constatare şi sancţionare contravenţională

depuneti o rectificativa in zero si nu veti pati nimic :)

Alte discuții în legătură

Decont tva si declaratie 390 pentru servicii transport florinita florinita Au fost achizitionate online, cu cardul, in lei bilete transport cu avionul cu plecare si sosire in Bucuresti. Compania aeriana de transport cu sediul in ... (vezi toată discuția)
Facturare catre o firma spaniola Andreea Suciu-expert contabil Andreea Suciu-expert contabil Buna ziua, o firma din Romania, factureaza un serviciu catre o firma din Spania, care nu are sediu in Romania, este o documentatie facuta de un inginer ... (vezi toată discuția)
Declaratia 390 vies monika-monik monika-monik Buna seara, Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o problema urgenta in legatura cu depunerea decl 390.Tin contabilitatea la o agentie de turism si in luna mai ... (vezi toată discuția)