Fac parte din o asociatie , si am ajuns la litigiu penal , in stadiu incipient , cu incadrare art 215 , eu fiind reclamant .
Avocatul parti adverse m-a avertizat cu "Denunt Calomnios"
M-am interesat si sint tare nelamurit ; astfel:
-un om , fara cunostinte vaste juridice , este convins de o situatie si o face cunoscuta la politie .
-politia face analiza , ancheta , cere documente , etc si face incatrarea de penal .
-in etapele urmatoare , cazul este solutionat cu NUP, ca asa decid forurile respective
-dupa ce se da un verdict final de NUP , partea reclamata are dreptul de formulare a reclamatiei de "denunt calomnios" , eventual cerere daune morale.
Ar trebui sa nu reclamam niciodata nimic ? Sa ne temem si de umbra noastra ?
In definitiv problema este la organul primar de cercetare si nu la reclamant .
Eu inteleg ca exista multe reclamatii nefondate , dar este obligatia celor ce cerceteaza daca incadreaza sau nu in categoria penala .
Exista si situatii cind daca nu reclami , esti socotit portas la fapta , deci esti silit sa o faci cunoscuta .
Poate ma puteti lamuri cu ceva amanunte.
Intotdeauna cand este vorba de o fapta prevazuta de Codul Penal, exista un aspect subiectiv interpretabil : trebuie stabilit care a fost intentia faptuitorului.
Marturie mincinoasa
andrea_93
Ce se poate intampla daca o persoana este acuzata de viol, iar partea vatamata vrea sa-si retraga plangerea, dosarul se afla inca la politia locala. Care sunt ... (vezi toată discuția)
Denuntul calomnios,
xyz2012
Buna ziua,
Am cateva intrebari, sper sa ma puteti ajuta cu niste raspunsuri, incerc sa fiu cat mai concis posibil:
X il reclama pe Y la politie pentru o ... (vezi toată discuția)