Conform art. 8 din Legea nr. 307/2006 , în cazurile de forţã majorã determinate de incendii, persoanele fizice şi juridice care deţin, cu orice titlu, terenuri, construcţii, instalaţii tehnologice sau mijloace de transport au obligaţia sã permitã necondiţionat utilizarea apei, a materialelor şi a mijloacelor proprii pentru operaţiuni de salvare, de stingere şi de limitare a efectelor incendiilor produse la bunurile proprii ori ale altor persoane.
Neîndeplinirea de cãtre persoanele fizice şi juridice a obligaţiilor ce le revin în situaţii de forţã majorã determinate de incendii, prevãzute la art. 8 sancţionează cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
În prezent nu este prevăzută în legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor posibilitatea ca persoanele fizice şi juridice, care permit forţelor de intervenţie să utilizeze bunurile proprii pentru limitarea efectelor incendiilor produse la bunurile altor persoane, să fie despăgubite de către persoanele din vina cărora s-a produs incendiul respectiv.
În practică au fost întâlnite situaţii în care echipelor de intervenţie le-a fost refuzat accesul la sursele de apă de către societăţile comerciale, întrucât incendiile la care interveneau echipajele ISU erau la alte persoane fizice sau juridice, iar prin utilizarea apei în aceste condiţii li se creea lor un prejudiciu material.
Ce sistem de recompensare, pentru persoanele fizice sau juridice care pun la dispoziţia forţelor de intervenţie propriile bunuri, vedeţi aplicabil la situaţiile prezentate anterior ?
Interventia ISU este gratuita atat la persoanele fizice cat si la persoanele juridice. Vezi prevederile Legii nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor.