avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva achizitie mijloc fix din UE
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva achizitie mijloc fix din UE

O firma neplatitoare de tva, dar inregistrata in scopuri de tva pt prestari intracomunitare achizitioneaza un mijloc fix (laptop) din UE. Trebuie platit tva in Romania si ce obligatii declarative are firma? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 21:32, 26 Octombrie 2011
daca ati comunicat codul de tva intracomunitar furnizorului si acesta v-a emis o factura fara tva, trebuie sa platiti tva in romania, 24% care se aplica asupra bazei din factura. in acest sens veti depunde decontul special de tva, formular 301, pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care ati efectuat achizitia.
de asemenea, aveti obligatia sa depuneti decl. 390 vies, pana pe data de 25 a lunii urmatoare.
Chiar daca sunt neplatitor de tva in Romania tot trebuie sa platesc tva pt achizitia laptopului? Multumesc oricum pt raspuns.
pai tocmai din cauza ca firma este neplatitoare de tva se plateste tva in romania.
daca firma era platitoare de tva, ar fi inregistrat taxare inversa, avand drept de deducere.

"Multumesc oricum pt raspuns" - inteleg ca nu va multumeste raspunsul?
sincer nu inteleg. sunt firma neplatitoare, cumpar laptopul (mijoc fix, nu-l revand) de ex 500 eur+24% mai platesc in romania. daca eram platitoare de tva faceam 4426=4427, deci inregistram mijlocul fix la 1000 eur si nu mai plateam tva?
cumparati laptopul fara tva si platiti tva 24%, adica 120 euro.
astfel, costul mijlocului fix este 620 euro, la care se calculeaza amortizarea.

daca firma era platitoare inregistra mijlocul fix la costul de 500 euro, nu stiu de unde ati scos 1000 euro?!?!
4426 = 4427 120 euro
214 = 404 500 euro

imaginati-va ca acelasi laptop il achizitionati din romania. nu platiti furnizorului tva 24% inscrisa pe factura?

ART. 156^3 Decontul special de taxă şi alte declaraţii
(1) Decontul special de taxă se depune la organele fiscale competente de către persoanele care nu sunt înregistrate şi care nu trebuie să se înregistreze conform art. 153, astfel:
a) pentru achiziţii intracomunitare de bunuri taxabile, altele decât cele prevăzute la lit. b) şi c), de către persoanele impozabile înregistrate conform art. 153^1;

Alte discuții în legătură

Achizitie ue, fara sa fie inregistrat in roi ionunu ionunu Buna ziua, am urmatoarea speta: - achizitie de un mijloc de transport second-hand din UE de catre o firma din Romania, care este platitoare de TVA, dar din ... (vezi toată discuția)
Tva achizitii intracomunitare milea_liliana milea_liliana Va rog sa ma ajutati ca nu imi este clar urmatoarea situatie: O firma nou infintata ca neplatitoare de tva v-a face comert on-line cu achizitii ... (vezi toată discuția)
Urgent declaratia 301 decont special de tva consela consela URGENT Am o mare nelamurire-- in data de 05.01.2011 o firma platiroare de tva inregistrata in registrul operatorilor intracomunitara a facut o achizitie ... (vezi toată discuția)