avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Achizitie UE, fara sa fie inregistrat in ROI
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Achizitie UE, fara sa fie inregistrat in ROI

Buna ziua, am urmatoarea speta:
- achizitie de un mijloc de transport second-hand din UE de catre o firma din Romania, care este platitoare de TVA, dar din anumite motive nu se poate inscrie in ROI. Banuiesc ca firma din UE va factura cu Tva, avand in vedere ca nu suntem in ROI.
Cum inregistrez din punct de vedere al Tva-ului si ce declaratii trebuie sa depun :
- trebuie sa platesc si Tva-ul din Romania si sa depun 301,
- sau depun 390, si fac taxare inversa si platesc amenda pt. ca am facut operatiuni intracomunitare fara inregistrare in ROI
- sau o tratez ca o operatiune intracomunitara scutita de tva, iat TVA-ul din UE il inregistrez in valoarea de intrare a mijlocului de transport?
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 22:12, 16 Septembrie 2011
daca firma nu se poate inscrie in ROI, eu va sfatuiesc sa nu achizitionati mijlocul de transport deoarece:
1. amenda este intre 1.000 si 5.000 lei
2. tva facturata de furnizor se include in baza de impozitare pentru achizitia intracomunitara ce are loc in romania (vezi circulara MFP 81544/11.10.2010)
3. in aceste conditii, daca autovehiculul nu se incadreaza la exceptiile de la art. 145^1 cod fiscal, va trebui sa platiti 24% care se aplica la intreaga valoare a facturii furnizorului, nu direct, ci prin decontul de tva - taxare inversa si apo includere 4426 in costul mijlocului fix 213 = 4426 (deci costul mijlocului fix include atat tva din ue cat si tva din romania)
declaratia 301 se depune numai de catre neplatitorii de tva

daca de exemplu mijlocul de transport costa 7.000 euro, iar furnizorul va factureaza si tva 20%, adica 1.400 euro, total factura va fi 8.400 euro
inregistrari contabile
4426 = 4427 2.016 euro
213 = 404 8.400 euro
213 = 4426 2.016 euro

mai bine realizati achizitia printr-o firma inregistrata in ROI, iar apoi aceasta vinde mai departe mijlocul de transport catre firma dvs.


Multumesc, dar vehiculul se incadreaza la exceptiile de la art 145(1) - (microbuz 18+1), deci mai includ TVA-ul romanesc in valoarea mijlocului fix?
nu, intrucat aveti drept de deducere.
inregistrati doar taxare inversa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva achizitie din ue a unui autoturism nou Munteanu V Munteanu V Am si eu o intrebare:cum se procedeaza cu TVA-ul aferent unei achizitii din UE a unui autoturism nou,achizitie efectuata de 1)firma inregistrata in scopuri de ... (vezi toată discuția)
Tva achizitie mijloc fix din ue alina1977 alina1977 O firma neplatitoare de tva, dar inregistrata in scopuri de tva pt prestari intracomunitare achizitioneaza un mijloc fix (laptop) din UE. Trebuie platit tva in ... (vezi toată discuția)
Trecere de la societate neplatitoare tva la societate platitoare de tva Tdorneanu Tdorneanu Buna ziua, Am o firma care e neplatitoare de TVA cu activitati comerciale de consultanta. Vreau sa dezvolt aceasta firma astfel incat sa cumpar din spatiul ... (vezi toată discuția)